Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Pääkirjoitus Koronarajoitukset näivettävät lasten intoa harrastamiseen – harrastajamäärät tippuvat ja seura ovat pian vaikeuksissa

Lasten ja nuorten harrastuksiin kohdistuvat koronarajoitukset ovat tällä viikolla uudelleen hallituksen käsittelyssä.

Tällä hetkellä kaikki organisoitu harrastustoiminta sisätiloissa on keskeytetty. Alle 20-vuotiaiden harjoituksia voi kuitenkin järjestää ulkona.

Suomen Olympiakomitea ja seitsemän lajiliittoa Salibandyliitosta Voimisteluliittoon ottivat viime viikolla yhdessä voimakkaasti kantaa siihen, että lasten ja nuorten liikunta olisi mahdollistettava koronaviruksesta huolimatta.

He perustelevat näkemystään sillä, että lasten rooli tartuntaketjuissa on aikuisia pienempi ja taudinkuva lievempi. Harrastustoiminnan pidempiaikainen keskeyttäminen uhkaa lasten hyvinvointia.

Rajoituksia ja suosituksia ei tietenkään tehdä huvin vuoksi, vaan niille on syynsä. Mitä huolellisemmin kaikkia mahdollisia kontakteja vältetään, sitä tehokkaammin koronaviruksen leviämistä pystytään torjumaan.

Jos rajoitukset kuitenkin jatkuvat pitkään ja harrastaminen on poikkeustilassa, on haastavaa pitää yllä lasten ja nuorten motivaatiota harrastamiseen.

Harrastajamäärät tippuvat ja uusien harrastajien hakeutuminen toimintaan vaikeutuu.

Kun harrastamista rajoitetaan voimakkaasti, on vanhemmilla yhä suurempi vastuu esimerkiksi siitä, että lapset saavat riittävästi liikuntaa.

Olisi tärkeää, että seuroille annettaisiin ainakin jossain määrin mahdollisuus toteuttaa harrastustoimintaa myös sisätiloissa, turvallisuus huomioiden tietysti.

Harrastamisella on monia positiivisia vaikutuksia lasten ja nuorten hyvinvointiin. Mielekäs harrastus tuo liikunnan tai kulttuurin iloa elämään. Lisäksi harrastuksissa näkee ystäviä ja siellä voi kohdata myös turvallisia aikuisia.

Jos harrastajamäärät rajoitusten vuoksi olennaisesti vähenevät, voivat seurat joutua supistamaan tai jopa lakkauttamaan toimintansa. Se on kova hinta maksettavaksi.