Mielipide: Uusi yleiskaava suojelee pientaloalueita paremmin

On hyvä muistaa, että yleiskaava on kuitenkin vain kaavoitusta ja viranomaistoimintaa ”ohjaava” kaava, kirjoittaja toteaa.

Olen samaa mieltä palstalla kirjoittaneiden kanssa, että Vantaa tarvitsee ehdottomasti perinteiset pientaloalueensa. Olen itsekin pientaloasukas.

Uusi yleiskaava suojaa pientaloalueita paremmin kuin vanha yleiskaava. Kuten Vantaan Sanomat uutisoi, Vantaan pientaloalueille on voinut aiemmin rakentaa jopa luhtitaloja.

Vanhassa yleiskaavassa on juristin silmin kaksi puutetta. Ensinnäkään, se ei antanut mitään suojaa sellaiselle pientaloalueelle, joka sijaitsi muualla kuin kaavaan erityisesti merkityllä pientaloalueella (A3 ja A4). Toiseksi, se suojasi niitäkin melko heikosti.

Se sääti niiden asuinrakennuksista vain tämän: ”Alueelle rakentaa ensisijaisesti pientaloja”. Kunhan alue säilyi ”ensisijaisesti” pientalovaltaisena, sinne sai tehdä muitakin asuinrakennuksia, joiden tyyppiä tai kerrosmäärää se ei rajoittanut mitenkään.

Muualla sijaitsevista pientaloalueista ei sanottu edes tätä. Kun viranomaisetkaan eivät ole olleet valppaina, Vantaalla on ollut luhtitalon kokoinen porsaanreikä!

Kuten Vantaan Sanomat (4.1.) kertoi, uusi yleiskaava sisältää erityisen suojalausekkeen pientaloalueille. Se suojaa niitä siitä riippumatta, sijaitsevatko ne pientalovaltaisilla AP-alueilla tai niin sanotun monipuolisen asumisen alueilla (A). Kaavamääräys tehtiin molempiin.

Se sanoo muun muassa näin: ”Olemassa olevan pientaloalueen uudis- ja täydennysrakentamisessa tulee vaalia ympäristön arvokkaita ominaispiirteitä sekä rakentamisen tapoja. Näille alueille saa rakentaa ensisijaisesti erilaisia pientalotyyppejä ja lähipalveluita. Suurin sallittu rakennuskorkeus on kolme kerrosta. Pientaloalueen rakennetta muuttavat asemakaavat tulee laatia riittävän laajoina kokonaisuuksina vuorovaikutuksessa alueen asukkaiden kanssa … Alueella tulee säilyttää riittävästi virkistysalueita.”

Siitä voidaan aina keskustella, mikä on tarpeeksi. Silti on tosiasia, että uusi yleiskaava suojaa pientaloalueita paremmin kuin nyt voimassa oleva yleiskaava.

On kuitenkin hyvä muistaa, että yleiskaava on kuitenkin vain kaavoitusta ja viranomaistoimintaa ”ohjaava” kaava.

Käytännön ratkaisut tehdään muun muassa asemakaavassa, tonttien tehokkuusluvuissa ja rakennusluvissa. Kun niistä päätetään, asukkaiden ja asukasjärjestöjen kannattaa aina olla aktiivisia.

Lauri Kaira

Yleiskaavatoimikunnan puheenjohtaja (kok.)

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut