Mielipide | Akkukäyttöiset ratikat sopisivat Vantaalle – kaupunki voisi olla edelläkävijä

Helppokäyttöisyys, kustannustekijät ja järjestelmän huoltovapaus puoltavat akkukäyttöistä raitiotieratkaisua Vantaalle, kirjoittaja toteaa.

Vantaa on tekemässä päätöstä raitiotielinjasta. Raideratkaisu on tehtävä huolellisesti teknisin ja taloudellisin perustein.

Raitiovaunut kulkevat joko ajolankojen tai akkujen voimalla. Ilmaan vedettävät sähköjohdot ovat vanhanaikaisia, ja kaipaavat säännöllistä huoltoa. Lisäksi ne ovat alttiita häiriöille, esimerkiksi puiden kaatuessa lankojen päälle. Akkukäyttöiset raitiotielinjat edustavat nykyaikaa.

Vantaa voi olla raideratkaisussa edelläkävijä. Kaupunkimme tekemän ratkaisun jälkeen akkuratkaisut tulevat yleistymään muuallakin. Tukholmassa tietyissä kaupunginosissa on käytössä akkukäyttöiset raitiovaunut. Kokemukset ovat olleet myönteisiä. Akkukäyttöiset vaunut ovat käytössä myös Iso-Britanniassa Birminghamissa.

Nykytekniikalla talvi- ja pakkasolosuhteet eivät ole ongelma. Vantaan akkukäyttöisen raitiotielinjan -tuoreen esiselvityksen mukaan akkukäyttöiset raitiovaunut sopivat kylmään ilmastoon, kuten sähköbussitkin. Vaunujen elinkaari on pitkä, noin 40 vuotta. Vaunujen kokoamisessa pitäisi pyrkiä käyttämään osittain kotimaista osaamista. Akkukäyttöisiä vaunuja valmistetaan Saksassa, Tsekissä, Espanjassa ja Ranskassa.

Teknisesti laitteet ovat erittäin älykkäitä. Raitiovaunun akut ladataan päätepysäkillä nostamalla johdin ylös. Akku latautuu lyhyessä ajassa seuraavaa ajovuoroa varten. Akkukäyttöisten raitiovaunujen etuja ovat ympäristöystävällisyys ja perustamiskustannukset, kun ei tarvitse rakentaa lankaverkostoa pylväineen ja käyttää valtavaa määrää johtoa. Yhtenäinen kalusto lisää säästöjä entisestään.

Teknisen lautakunnan jäsenenä liputan avoimesti akkukäyttöisen raideliikenteen puolesta.

Haastan vantaalaiset päättäjät miettimään ratkaisun vaikutuksia pitkällä aikavälillä. Helppokäyttöisyys, kustannustekijät ja järjestelmän huoltovapaus puoltavat akkukäyttöistä raitiotieratkaisua Vantaalle.

Jarno Eskelinen kaupunginvaltuutettu (sd.) Teknisen lautakunnan- ja tarkastuslautakunnan jäsen

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut