Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Pitkäjärven rantapalsta kannattaa myydä – "Rantapalsta on aivan liian pieni, jotta Vantaan kannattaisi sitä kehittää"

Uintipaikkana Pitkäjärveä huomattavasti parempi paikka länsivantaalaisille on joko Vetokannas tai Leppävaaran maauimala, kirjoittaja sanoo.

Kaupunginvaltuuston esityslistalla oli 25. tammikuuta Pitkäjärven rannalla olevan rantapalstan (922 m2) myynti. Pitkäksi venyneen kokouksen vuoksi asia siirtyi seuraavaan kokoukseen.

Myynti on aiheuttanut sosiaalisessa mediassa aivan kohtuuttoman suuren kohun. Mielestäni rantapalsta kannattaa myydä – miksi?

Lue myös: Vantaa on myymässä rantapalstan Pitkäjärveltä – Nyt lähiseudun vantaalaiset haluavat vuokrata Espoossa sijaitsevan rannan

Sen vuoksi, että tässä tapauksessa omistaminen ei ole tärkeää. Merkitystä on sillä, kuka aluetta voi käyttää. Vaikka palsta myydään Espoon kaupungille, niin kukaan ei estä vantaalaisia käyttämästä paikkaa. Espoo ei pystytä sinne piikkilanka-aitaa eikä kysy rajalla asuinkuntaa. Kuntalaisen osalta mikään ei muutu.

Sosiaalisen median palstoilla on kyseenalaistettu rantapalstan hinta 36 880 euroa. Alue on Espoon asemakaavassa puistoa ja yleiskaavassa virkistysaluetta ja osa seudullista virkistysyhteyttä. Hinta on sen mukainen. Kyseessä ei siis ole järvenrantatontti, jonne voisi rakentaa talon.

Espoon asemakaavapäällikkö on vielä erikseen korostanut, että uutta rakentamista ei kaavoituksen tai poikkeamismenettelyn kautta ole rantaan sallittu. Grillikatokset, laiturit ynnä muut sellaiset vaatisivat luvan, jota tuskin on mahdollista saada. Paikan käyttö edellyttäisi myös toimivia wc-tiloja. Alueella ei ole parkkipaikkoja.

Alueesta on lännessä puhuttu ennenkin, myös talkootyöstä alueen kunnostamiseksi. Ihmiset eivät ole lupauksistaan huolimatta talkootyöstä kuitenkaan innostuneet.

Kaupunginhallitus oli myymässä rantapalstan jo vuonna 2006. Lännen omakotiyhdistykset Hämevaaran, Vapaalan, Hämeenkylän, Linnaisten ja Askiston omakotiyhdistys sekä Pähkinärinneseura vastustivat myyntiä. Talkoointo vakuutti kaupungin. ”Jos yhdistykset pysyvät suunnitelmissaan kunnostaa alue, ei myynnille ole tarvetta”, totesi kaupungin edustaja tuolloin.

Omakotiyhdistykset yrittivät saada talkoolaisia mukaan siivoamaan ja kunnostamaan paikkaa, mutta ei se länsivantaalaisia kiinnostanut eikä heillä ollut intoa talkoolupauksistaan huolimatta.

Rantapalsta on aivan liian pieni, 922 neliötä, jotta Vantaan kannattaisi sitä kehittää ja se sijaitsee toisen kaupungin alueella.

Espoo on panostanut Pitkäjärven virkistyskäytön kehittämiseen ja ottaa varmasti mielellään tämän rantapalstan kehitettäväksi meidän kaikkien yhteiseen virkistyskäyttöön, myös vantaalaisten.

Pitkäjärvi on rehevöitynyt järvi ja lähes joka kesä siellä on sinilevää, joka estää uimisen. Uintipaikkana Pitkäjärveä huomattavasti parempi paikka länsivantaalaisille on joko Vetokannas tai Leppävaaran maauimala.

Kaupunkisuunnittelulautakunta kannatti myyntiä yksimielisesti. Kaupunginhallituksissa äänestimme asiasta: 10 myynnin puolesta, 2 vastaan, yksi tyhjä.

Ulla Kaukola

kaupunginvaltuutettu (sd.), kaupunginhallituksen jäsen