Pääkirjoitus Nuorten ääni paremmin kuuluviin

Tällä viikolla monessa vantaalaiskoulussakin on vietetty Uutisten viikkoa, joka aiemmin kulki nimellä Sanomalehtiviikko.

Teemaviikko on näkynyt myös Vantaan Sanomissa, jossa olemme muun muassa julkaisseet lasten ja nuorten kirjoittamia mielipidekirjoituksia. Niitä voi lukea tästäkin lehdestä.

Lisäksi olemme tuoneet nuorten ääntä kuuluviin jutuissamme tavallista enemmän.

Lue myös: Vantaalaisopettaja siirsi suositun Among Us -pelin kännykältä opetukseen – "Peli on mahtava motivaattori"

Tuttuun tapaan olemme toimittaneet myös tuhansittain paperilehtiä kouluille opetuskäyttöön. Paikallisiin uutisiin on voinut tutustua myös verkkosivuillamme.

Lue myös: Rajoituksista on tullut Vantaan lukiolaisille arkea – penkkareiden peruminen harmittaa, mutta toivo normaaleista ylioppilasjuhlista elää yhä

Uutismedian liiton tällä viikolla julkaistu tuore tutkimus kertoo, että toisin kuin ehkä luulemme, uutiset ovat tärkeä osa 13–18-vuotiaiden arkea ja noin puolet nuorista seuraa uutisia päivittäin.

Korona-aikana tiedonjano on ollut suuri ja uutisten seuraaminen on nuorten keskuudessa entisestään lisääntynyt.

Nuoret lukevat uutisia ennen kaikkea verkosta. Instagram ja YouTube ovat lehtien verkkosivujen lisäksi suosittuja kanavia. Mitä vanhemmasta nuoresta on kyse, sitä korkeammalle lehtien omien verkkosivujen seuraaminen uutislähteinä nousee.

Sosiaalisessa mediassa tiedon luotettavuus ja medialukutaito nousevat suureen rooliin. Tutkimuksen mukaan monen nuoren luottamus somekanaviin ei ole kaksinen, kun taas paperilehden uutisiin tai television uutislähetyksiin luotetaan selvästi enemmän. Pelkästään somea seuraamalla maailmankuva yksipuolistuu, jos tulee lukeneeksi vain niitä uutisia, joista tykkää.

Ilahduttavaa on se, että suuri osa nuorista pitää uutismedioita laadukkaina. Sitä ne ovatkin. Myös me Vantaan Sanomissa olemme sitoutuneet noudattamaan Journalistin ohjeita ja ne ohjaavat toimintaamme.

Se, mistä meidän toimituksessa tulisi ottaa oppia, on nuorten kuunteleminen. Nuorten tulisi päästä mediassa enemmänkin esiin, ei pelkästään teemaviikoilla.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut