Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Pääkirjoitus Maskin käytössä on yhä puutteita

Vantaalla koronatartunnat jatkavat kasvuaan ja ilmaantumisluku oli viime viikolla lähellä joulukuun huippulukemia.

Vaikka haastavaa tilannetta on eletty kohta vuoden päivät, ovat perusasiat paikoin hukassa.

Kaupunki joutuu turvautumaan paimenkirjeiden lähettämiseen, sillä liian moni jättää syystä tai toisesta maskin käyttämättä. Kauppakeskuksissa ja työmailla asioidaan sekä työskennellään ilman maskia ja jälki on sen mukaista.

Nyt kaupunki toivoo, että rakennusyritykset, kauppakeskukset ja kaupat suosittelisivat asiakkailleen ja työntekijöilleen maskin käyttöä. Moni on jo tosin näin tehnytkin.

Myös kouluissa maskin käyttö paikoin ontuu. Osa nuorista käyttää maskia tunnollisesti, mutta paikoin on parantamisen varaa. Ja vaikka maski olisikin käytössä oppitunnilla, saattaa vapaa-ajalla tilanne olla toinen.

Maskin käytön kohdalla puhutaan edelleen suosituksesta tai voimakkaasta suosituksesta.

Mikään pakko maskia ei ole käyttää, ja on ymmärrettävää, että osa ei esimerkiksi hengityssairauteen liittyen maskia voi pitää. Mutta me muut kyllä pystymme, jos vain haluamme.

Maski ei koronavirusta Vantaalta poista, mutta voi hidastaa taudin tarttumista eteenpäin. Osa koronaviruksen kantajista on oireettomia, eivätkä he välttämättä itse tiedä sairastavansa. Ilman maskia kulkiessaan voi siis tiedostamattaan välittää pisaratartuntana leviävää virusta eteenpäin.

Haastavassa koronatilanteessa ei riitä se, että odotamme omaa rokotusvuoroamme ja toivomme, että korona ei osu omalle kohdalle.

Väestön rokottamiseen menee aikaa ja sitä ennen on syytä noudattaa niitä perusasioita turvaväleistä maskin käyttöön, jotka voivat viruksen leviämistä hidastaa.