Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Mielipide | Luhtitaloilmiölle pitää saada stoppi välittömästi – yksipuolinen rakentaminen vinouttaa alueiden rakenteen

Kirjoittaja suosittaa vantaalaispäättäjille tyky-päivän teemaksi tutustumista jalkaisin esimerkiksi Hiekkaharjuun ja Viertolaan.

Muutimme perheen kanssa Pakilasta 60-luvun alussa Hiekkaharjuun, joten olen päässyt seuraamaan Vantaan poliitikkojen ”vuorovaikutusta” grynderien kanssa, kun asunto- sekä tonttipolitiikkaa on kehitetty.

Luin hiljattain kahdesta Vantaan Sanomien artikkelista, kuinka kaupungin virkamies sekä poliitikko kertoivat luhtitaloilmiön päässeen täysin yllättämään heidät.

Sata luhtitaloa ”tupsahti” taivaalta Vantaalle, vaivaako Vantaan hallintoa myös ”rikkinäinen puhelin” -ilmiö?

Onneksi viimein asukkaiden viesti meni perille siitä mitä rakentamisessa pientalovaltaisilla alueilla on oikein tapahtunut viimeisen viiden vuoden aikana.

Tikkurilan Omakotiyhdistyksen puheenjohtaja kirjoitti luhtitaloilmiöstä perusteellisen artikkelin Helsingin Sanomiin jo 25. maaliskuuta 2017.

Samassa yhteydessä pääsi asiaa kommentoimaan silloinen apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä seuraavasti:

”Tämä ei ole kaupungille ylpeyden aihe. Ongelma on tunnistettu.”

Tämä tapahtui siis lähes neljä vuotta sitten. Nyt alkavat jo sanat loppua, ainakin asialliset. Nämä meidän päättäjiemme luhtitalojen ”yllätys”-kommentit alkavat tuntua melko kummallisilta, vai ovatko virkamiehet sekä päättäjät ottaneet kaikki keinot käyttöönsä tässä rakentamisen tiivistämisen kiimassa.

Hurriganesin Remu Aaltonen asui aikoinaan perheensä kanssa Ruskeasannalla vanhassa ruskeassa VR:n junanvaunussa ja luhtitalot ovat suora kehitysversio tästä asumismuodosta, jossa nyt alkuperäisellä mummonmökin tontilla on kaksikymmentä pientä 15 neliön asuntoa peräkkäin ja päällekkäin, ja loput mitä tontista jää jäljellä on parkkipaikkaa.

Toki pienten asuntojen tarve on ilmeinen ja kysyntää sellaisilla on, mutta onko mitään järkeä rakentaa Hiekkaharjuun sekä Viertolaan jatkuvasti uudisrakennuksiksi luhtitaloja, mutta ei ainuttakaan kunnollista perheasuntoa?

Hiekkaharjun sekä Viertolan infra on kehittynyt vuosikymmenien aikana siten, että siellä on koulut, päiväkodit, harrastukset sekä lyhyet etäisyydet, eli kaikki mitä edellytetään turvalliselta lapsiperheiden asumisympäristöltä.

Viime vuosien yksipuolinen rakentaminen vinouttaa alueiden rakenteen.

Luhtitaloista onkin tullut Vantaalle uusi gryndereiden kultamaa, kun sama ei naapurikunnissa onnistu.

Suosittelen lämpimästi päättäjille sekä virkamiehille seuraavan tyky-päivän aiheeksi tutustumista ihan perinteisesti jalkaisin vaikka Hiekkaharjuun sekä Viertolaan.

Jos tätä nykysuuntausta yritetään saada kuriin vaikka rajoittamalla parkkipaikkojen määrää tonteilla niin hyvä näin. Mutta jos poliitikot sekä virkamiehet yksikantaan sanovat, että asialle ei voida tehdä mitään, niin meillä on sitten täysin väärät ihmiset päättämässä yhteisistä ja asumisviihtyvyyteen vaikuttavista asioista.

Kaikki kaavat ovat ihmisten tekemiä ja muutettavissa, jos oikeasti halua ja tahtoa löytyy, vaikka lisämääräyksin.

Tälle luhtitaloilmiölle pitää saada kerta kaikkiaan stoppi välittömästi, vielä kun se on mahdollista. Millä käytännön keinolla tai tavalla, niin se jääköön virkamiesten sekä poliitikkojen päätettäväksi.

Jottei totuus unohtuisi, niin pientaloalueiden asukkaiden verokertymällä kustannetaan myöskin meidän kaupunimme ”visionäärivirkamiesten” palkat.

Ari Leppälä, insinööri, eläkkeellä