Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaaliareena | Sote tulee muuttamaan myös Vantaan roolia

Tulevaisuudessa Vantaan yhdeksi uudeksi ydintehtäväksi pitäisikin kuulua kasvusta ja elinvoimasta huolehtiminen, kirjoittaja toteaa.

Vuonna 2023 toteutuva sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus tulee siirtämään kunnat ja kaupungit täysin uuteen tilanteeseen ja rooliin, kun kuntien yksi ydintehtävistä jää pois.

Toteutuessaan sote-uudistus veisi Vantaalta 13,26 prosenttiyksikköä pois kuntaveroprosentista, sekä yli puolet Vantaan hallinnollisista tehtävistä uuden hyvinvointialueen järjestettäväksi. Tämä ajaa Vantaan tilanteeseen, jossa toiminnan painopistettä on siirrettävä merkittävästi enemmän elinvoimaisuuden, osaamisen, innovaatioiden ja yritysten toimintaedellytysten varaan.

Sote-uudistus luo mahdollisuuden leikata Vantaan kallista hallintoa ja sitä kautta tehostaa erityisesti työn tuottavuutta, joka on jäänyt julkisella puolella vuosikymmenten päähän yksityisestä sektorista. Tulevaisuudessa Vantaan yhdeksi uudeksi ydintehtäväksi pitäisikin kuulua kasvusta ja elinvoimasta huolehtiminen.

Nykyiset vantaalaiset päättäjät ovat kuitenkin olleet sote-uudistuksesta varsin vaitonaisia, vaikka uudistukseen on enää reilut kaksi vuotta aikaa. Pelkäänkin, että julkisen hallinnon koko jatkaa yhä paisumistaan ja paremmasta työn tuottavuudesta, tehokkuudesta ja laadusta saamme vain haaveilla Vantaalla.

Antti Suni vaaliehdokas (liik.)