Vaaliareena: Monen jaksaminen on äärirajoilla ja psyykkiset ongelmat lisääntyvät – tukea tarvitaan enemmän

Koulukiusatulla yksinäisyyden tunne usein korostuu, mutta myös kiusaaja voi olla sisimmässään yksinäinen, kirjoittaja toteaa ja peräänkuuluttaa kouluihin monipuolista yhteisöllisyyttä.

Yksinäisyys on korostunut korona aikana. Yksinäisyys ei katso ikää. Psyykkiset ongelmat ovat lisääntyneet. Turvattomuus ja tulevaisuuden pelko on lisääntynyt ja jaksaminen on äärirajoilla.

Kouluissa on kiusaamista, psyykkisia ongelmia ja monet oppilaat tarvitsevat lisää tukea arjen haasteissa. Opettajat tekevät parhaansa, mutta hekin väsyvät, jos tukea on liian vähän. Erityisluokkia on vähennetty ja myös siksi luokissa saattaa olla useita aikuisen tukea tarvitsevia oppilaita.

Kouluihin tarvitaan psyykkistä tukea lisää ja ennaltaehkäisevää moniammatillista yhteistyötä. Yksinäisyyden kokemus kiusatulla korostuu ja myös kiusaaja voi olla yksinäinen syvällä sisimmissään. Yhteisöllisyyttä on tärkeä lisätä kouluissa monin eri tavoin.

Jo päiväkodeissa täytyisi puuttua lapsen yksinäisyyteen ja ohjata, että jokaisella lapsella on kavereita, yhteisiä leikkejä. On korostettava, että jokainen on yhtä tärkeä eikä ketään saa kiusata. Lapsi toimii esimerkin tavoin, ja jos lapsena oppii, että ketään ei kiusata, niin se jo kantaa pitkälle.

Perheet tarvitsevat tukea ja matalankynnyksen mielenterveyspalveluita on lisättävä. Perheen täytyy saada heti apua, kun ongelma on vielä pieni ja siihen voidaan heti puuttua. Perheterapia on on hyvä hoitomuoto, koska jos lapsi voi huonosti, niin myös koko perhe voi huonosti.

Etäkoulut ovat luoneet yksinäisiä nuoria ja monilla on vaikeaa, kun opiskeluissa on tuki vähäistä ja kavereita ei paljon näe. Tulevaisuus pelottaa ja ahdistaa. Nuorille on oltava paikkoja,mihin mennä puhumaan, hakemaan tukea mielen ongelmiin.

Vanhukset ovat yksin kodeissa ja kotihoito käy ehkä kiireessä kääntymässä. Kukaan ei ehdi kuunnella ja istua vierellä tukemassa, kun pelottaa tai yksinäisyys puristaa rintaa. Psykiatrista osaamista ja aikaa myös kotihoitoon.

Tulevaisuudessa tarvitaan lisää eri-ikäisten matalankynnyksen mielenterveyden paikkoja sekä ennaltaehkäisevää mielenterveyden tukemista eri tavoin, kun arki ahdistaa.

Me tarvitsemme myös lisää välittämistä, yhteisöllisyyttä eli paikkoja missä eri-ikäiset voivat kohdata toisiansa ja tuntea olevansa tärkeä. Meistä jokainen on tärkeä eikä ketään saa jättää yksin.

Raija Heikkonen psykiatrinen sairaanhoitaja psykoterapeutti varavaltuutettu Vantaan suun terveydenhuollon liikelaitoksen pj. vaaliehdokas (sd.)

Siirry vaalien tulospalveluun

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut