Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Yksinäisyys ei ole vain yksinäisen ongelma – jokainen voi rakentaa yhteisöllisyyttä pienillä teoilla

Yksinäisyyden sijaan voimme joka päivä rakentaa yhteisöllisyyttä, kirjoittaja ehdottaa.

Voiko yksinäisyyteen kuolla? Mustavalkoinen juliste kysyi näin meiltä metroa odottavilta. Kyllä voi. Yksinäisyys voi tappaa ja olla tuhoisampaa kuin sydän- ja verisuonitaudit.

Yksinäisyys on tilanne, jolla tarkoitetaan subjektiivisesti koettua eristäytyneisyyttä, ja se voi olla vapaaehtoista tai erossa olon kärsimystä. Kun Irina laulaa halustaan olla yksin ja matkasta Turkuun, puhutaan eri asiasta.

Se, miksi joku meistä jää ulkopuolelle, voi olla puhdasta sattumaakin. Lapsi on päiväkotiryhmässä tai koululuokassa, jossa lapsi ei tule täysin hyväksytyksi sellaisena kuin on. Ujous, jännittäminen ja joskus oma tapa kommunikoida vaikeuttavat toisiin tutustumista. Mitä pidemmälle aikuisuuteen yksinäisyys jatkuu, sitä hankalampaa sitä on muuttaa.

Yksinäisyys nähdään usein omaksi syyksi. ”Yrittäisit nyt mennä juttelemaan ja olla reippaampi”. Yksinäisyydestä eroon pyristely nähdäänkin usein sellaisena asiana, jossa ratkaisun avaimet ovat ihmisellä itsellään.

Onko tosiaan näin? Eikö meistä kukaan voi tehdä mitään sen eteen, että kukaan ei tuntisi itseään yksinäiseksi? Voimmeko vain vedota siihen, että emme tienneet jonkun olevan yksinäinen?

Yksinäisyyden sijaan voimme joka päivä rakentaa yhteisöllisyyttä ja tehdä toinen ihminen näkyväksi kutsumalla häntä omalla nimellä. ”Kiitos Maija, kun toit minulle tämän”. Puolitutuiltakin voi nimen lisäksi kysyä, mitä kuuluu.

Ihmisellä on myös syystä yksi suu ja kaksi korvaa. Puhumisen sijaan tulisi kuunnella ja olla puhumatta päälle. Myös tuntemattoman voi huomioida tervehdyksellä.

Entä jos aina jäät osattomaksi juhlien ilosta? Voisivatko työpaikat ja nuorten tilat tarjota paikan, jossa kaikkia juhlitaan nimipäivän, suorituksen tai jonkun muun tapahtuman johdosta? Pienelläkin teolla on merkitystä.

Ystävänpäivää ei vietetä vain 14. helmikuuta. Nuorten aikuisten palveluissa rakennetaan joka päivä toimintaa, jossa jokainen on osa yhteisöä. Vaikka poikkeustilanne on haastava monissa palveluissa, apua on tarjolla jokaiselle nuorelle eikä ketään jätetä yksin.

Katja Günther

Nuorten aikuisten palvelujen päällikkö

Vantaan nuorisopalvelut