Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Puolueiden tiukka ryhmäkuri heikentää valtuutetun valtaa – "Rivivaltuutetun vaikutusvalta on jopa olematonta"

Kirjoittaja toteaa, että rivivaltuutetun vaikutusvalta tiukan ryhmäkurin vuoksi on hyvin vähäistä tai jopa olematonta.

Olen tällä hetkellä sitoutumaton poliitikko ja Vantaan kaupunginvaltuutettu.

Koska minulla ei ole puoluetta, minun ei tarvitse elää minkään puolueen aatteiden alaisuudessa. Olen vapaampi ottamaan kantaa eri asioihin.

Haluan myös pyytää anteeksi minua vaaleissa äänestäneiltä, sillä en ole pystynyt viime vuosina edustamaan todellista omaa minääni valtuustossa, vaan olen joutunut menemään puolueen linja edellä.

Olen yllättynyt, ettei kukaan merkittävässä asemassa oleva suomalainen poliitikko ole uskaltanut tarttua ryhmäkuri-aiheeseen.

Ryhmäkurissa sovelletaan puolueen protokollaa. Henkilöiden keskinäinen arvojärjestys määrää kenen sanoilla on enemmän painoarvoa, alkaa ylimmästä tasosta alaspäin.

Ryhmäkuri tarkoittaa, että puolueen jäsenen on ensinnäkin toimittava puolueen yleisten sääntöjen mukaan, mikä on luontevasti ymmärrettävää.

Ryhmäkurin kääntöpuolena on se, että päätöksenteossa jäsenen on äänestettävä ja toimittava ryhmän puheenjohtajiston antaman ohjeen mukaan. Ryhmän puheenjohtajistolla (puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, sihteeri) on paljon valtaa.

Rivivaltuutetun vaikutusvalta on hyvin vähäistä tai jopa olematonta. Hyvä puheenjohtaja saattaa kuunnella mitä sanot, mutta ne eivät vaikuta lopulliseen päätökseen.

Mitä suurempi puolue, sitä ankarampi ryhmäkuri. Omien rivien kasaaminen ja päätöksenteon sujuvuus edellyttää vahvaa kurinalaisuutta, mikä vie pohjan demokratialta ja syö demokratian uskottavuutta. Ryhmäkuri on pahimmillaan syöpä puolueen sisällä.

Miksi puolueiden ryhmäkurista ei puhuta? Ihmiset, jotka ovat puolueen jäseniä ja politiikassa mukana, eivät uskalla puhua siitä, koska eivät halua vahingoittaa sosiaalisia suhteitaan ja katkaista siltoja. Ihmiset jotka ovat poistuneet politiikan kentältä, heillä ei ole enää järkeä hankkia itselleen vihamiehiä.

Pahimmassa tapauksessa vihamiehet voivat kostaa eri keinoin, se voi olla kiristämistä, uhkailua, bisneksen katkaisemista tai syrjimistä. Seuraukset eivät ole arvattavissa.

Miksi minä tulin ulos ryhmäkuri-aiheen kanssa? En kuulu tällä hetkellä mihinkään puolueeseen, poliittisen urani jatko on vielä auki. Toisin sanoen, minulla ei ole mitään menetettävää.

Jenni Chen-Ye