Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaaliareena | Luhtitalot eivät kuulu pientaloalueille – nämä kaksi asiaa Vantaalla on tehtävä asian ratkaisemiseksi

Ongelman perussyy on pientaloalueiden asemakaavoissa, kirjoittaja muistuttaa.

Vantaan Sanomien Lukijan areenalla herätettiin kysymys, millä keinoilla ”luhtitalojen yllätystupsahtelu” pientaloalueille voidaan estää.

Kyse on osaksi kaavoituksesta ja osaksi virkamiesten rakennuslupapäätöksistä. Kummassakin on Vantaalla puutteita.

Ongelman perussyy on pientaloalueiden asemakaavoissa. Vantaan rakennuslupapäällikkö sanoi Vantaan Sanomien jutussa suoraan, että luhtitaloja tulee ”nimenomaan Vantaalle, koska asemakaava mahdollistaa niiden rakentamisen”.

Vantaan pientaloalueilla on siis voimassa sellaisia asemakaavoja, jotka sallivat luhti- ja kerrostalojen rakentamisen sinne. Ensimmäinen keino vaikuttaa on siis se, että käynnistetään näiden puutteellisten asemakaavojen muutostyö. Asemakaavan muuttamisen voi käynnistää joko tontin omistaja tai kaupunki.

Toinen keino vaikuttaa on se, että poliittiset päättäjät ohjaavat kaupungin virkamiehiä suojaamaan pientaloalueiden aiempaa paremmin. Uusi yleiskaava antoi tästä selkeän ja vahvan viestin. Se sisältää suojalausekkeen, joka vaatii suojaamaan yhtäläisesti sekä monipuolisen asumisen alueella (A) että pientalovaltaisella alueella (AP) sijaitsevia omakotialueita.

On toki syytä huomata, että yleiskaava ohjaa kaavoitusta ja kaupungin kehittämistä, mutta asemakaavat ohjaavat rakentamista. Lain mukaan yleiskaava ei kumoa olemassa olevia asemakaavoja, mutta se pitää ottaa huomioon silloin, jos asemakaavaa uudistetaan. Yleiskaava ohjaa siis parempaan, mutta valitettavasti se vaikuttaa pitkällä viiveellä.

Vantaalla tulee siis tehdä kaksi asiaa. On käynnistettävä kaupunginlaajuinen projekti, jossa puutteelliset pientaloalueiden asemakaavat korjataan vastaamaan uuttaa yleiskaavaa. Toiseksi virkamiesten tulee olla aiempaa valppaampia rakennuslupien suhteen.

Yleiskaavatoimikunta, kaupunginhallitus ja kaupunginvaltuusto ovat uudella yleiskaavalla selväsanaisesti edellyttäneet, että pientaloalueiden arvokkaita ominaispiirteitä pitää suojata. Tätä linjausta pitää noudattaa.

Lauri Kaira

yleiskaavatoimikunnan puheenjohtaja

kaupunginhallituksen jäsen (kok.)