Mielipide | Caruna ei ole ainoa sähkön siirtohinnoittelusta ryöpytetty – osataan sitä Vantaallakin

Miksi lainsäätäjä ja Energiavirasto sallivat luontaisten siirtomonopolien ryöstöhinnoittelun, ihmettelee kirjoittaja.

Ulkomaisomisteinen Caruna on saanut ansaitsemaansa ryöpytystä sähkön siirtohinnoittelustaan mutta noin 80 siirtoyhtiötä Suomessa on kuntien ja kuntayhtymien omistuksessa. Nämä yhtiöt riistävät yhtä lailla kuntalaisia kuin Caruna.

Näiden joukossa on Vantaan Energia Siirtoverkko Oy, jonka omistavat Vantaan ja Helsingin kaupungit. Yhtiön liikevaihto vuonna 2019 oli 48,8 miljoonaa euroa ja käyttökate uskomaton 56,7 prosenttia (Lähde: Suomen Asiakastieto).

Käyttökate on se, mikä jää, kun kaikki kulut vähennetään liikevaihdosta. Normaalissa yritystoiminnassa käyttökateprosentti on alasta riippuen 5–20. Kun Vantaan Energian Siirtoverkossa vähennetään poistot ja verot jää liikevoitoksi 37,6 prosenttia, joka on täysin eri planeetalta tavalliseen yritystoimintaan verrattuna.

Tällainen kuntalaisten ryöväys on valvovan viranomaisen, Energiaviraston, mukaan laillista, vaikka lapsikin näkee, että kyse on piilokuntaverosta. Vantaalaiset maksoivat 18 miljoonaa euroa ylimääräistä veroa siirtomaksuina vuonna 2019. Tämä siirtomaksujen ylihinnoittelu on jatkunut kymmeniä vuosia mutta viimeiset 4–5 vuotta tämä ryöstely on tullut yhä pahemmaksi.

Pääsyyllinen ei kuitenkaan ole Caruna sen enempää kuin Vantaan Energiakaan, vaan lainsäätäjä ja Energiavirasto, jotka sallivat luontaisten siirtomonopolien ryöstöhinnoittelun.

Bengt Lindström

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut