Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Ravintoloihin suunnitellut uudet rajoitukset ovat yrittäjälle kestämätön tilanne – "Konkurssiaalto seuraa lähikuukausina"

Ennen kriisiä olimme terve, kasvava yritys. Viiden toimintavuoden aikana olemme investoineet Länsi-Vantaalle puoli miljoonaa euroa, kertoo vantaalainen ravintoloitsija mielipidekirjoituksessaan.

Koronaepidemia on vaiheessa, jossa jälleen suunnitellaan uusia rajoituksia ravintoloille. Tilanne alkaa olla meille ravintolayrittäjille täysin kestämätön. Aukioloaikoja ja asiakaspaikkoja on supistettu toistuvasti, ja viimeksi valtioneuvoston jäsen kehotti olemaan menemättä ravintoloihin. Tämä on vahva viesti asiakkaille ja yrittäjille. Toivo alkaa olla mennyttä.

Keskustelussa asetetaan nyt vastakkain aikuisten oluen juonti ja lasten harrastukset. Lasten hyvinvointi on ensiarvoisen tärkeää, mutta keskustelijoilta unohtuu se, että ravintolat ovat myös työllistäjiä ja toimeentulon tarjoajia kymmenille tuhansille alan työntekijöille, yrittäjille ja perheille.

Rajoitusten jatkuva kiristäminen tekee aukipitämisen järjettömäksi. Konkurssiaalto seuraa lähikuukausina. Mekin, tähän saakka hyvin selviytynyt yritys, toimimme nyt viimeisillä höyryillä.

Me olemme 20 henkeä ruokaravintolassa ja pubissa työllistävä pk-yritys Länsi-Vantaalla. Olemme pitäneet kynsin hampain kiinni siitä, että selviäisimme kriisin yli.

Koronasta huolimatta olemme uskaltaneet investoida uuden pubin avaamiseen, uudistaneet ravintolan tarjontaa, ottaneet lisää lainaa ja uskoneet tulevaisuuteen. Ketään ei ole tarvinnut irtisanoa.

Ennen kriisiä olimme terve, kasvava yritys. Viiden toimintavuoden aikana olemme investoineet Länsi-Vantaalle puoli miljoonaa euroa. Olemme olleet vahvasti mukana myös alueen kehittämisessä, teemme hyväntekeväisyyttä, muun muassa päivittäin ruokajakelua vähävaraisille, ja yhteistyötä koulujen ja urheiluseurojen kanssa. Tämäkin kaikki katoaa, jos yrityksemme kaatuisi.

Viime vuonna maksoimme palkkoja ja eläkemaksuja yli 600 000 euroa, alveja tilitimme 200 000 euroa. Eikö yhteiskunta tarvitse näitä summia jatkossakin?

Viime vuonna ruokaravintolamme liikevaihto laski 600 000 euroa, 37 prosenttia. Viime kesänä avatun pubin johdosta yrityksen yhteenlaskettu tulos oli viime vuodelta 71 000 euroa tappiolla. Kustannustukea saimme ensimmäisellä kierroksella 32 000 euroa ja palkkatukea 13 000 euroa.

Toisella kierroksella emme saaneet mitään, esteeksi muodostui liikevaihdon laskuun perustuva kriteeri ja uuden pubin tuoma liikevaihto. Kustannukset juoksevat ja tappiot kasvavat tästä huolimatta.

Hallitus varasi kustannustuki 2:ta käytettäväksi yhteensä 550 miljoonaa, mutta sitä on jaettu vain 100 miljoonaa. Ovatko myöntöperusteet tällöin olleet oikeat?

Vetoan teihin, arvoisat hallituksen jäsenet. Mikäli epidemiatilanne pahenee, älkää enää tiukentako ehtoja ja tehkö aukioloa niiden myötä mahdottomaksi.

Sulkekaa sen sijaan ravintolat tarpeelliseksi ajaksi ja maksakaa siitä asianmukaiset korvaukset. Tilanteen saaminen hallintaan on rokotusten ansiosta enää joistakin kuukausista kiinni, mutta nämä kuukaudet ovat monille ravintoloille ne kohtalokkaat.

Hallituksen toimilla ja yhteiskunnallisella ilmapiirillä on juuri nyt valtava merkitys. Sille, kuinka pitkään jaksamme vielä pinnistellä ja pitää toivoa yllä. Jokainen aiemmin elinvoimaisen yrityksen konkurssi on iso menetys yhteiskunnalle ja henkilökohtainen tragedia kyseiselle yrittäjälle.

Yritykset generoivat valtiolle verotuloja, luovat työpaikkoja ja pitävät talouden pyöriä pyörimässä koronan jälkeenkin. Nyt ei ole oikea aika vaatia ravintoloilta vielä lisää, kiristää tilannetta vielä lisää. Keskustellaan kriittisesti valtiontalouden saamisesta tasapainoon sitten, kun korona hellittää. Nyt tarvitsemme teiltä, hyvät hallituksen jäsenet, rohkeutta, toivon luomista, viime hetken käden ojennusta.

Antakaa meille syy vielä jaksaa.

Tomi Puikkonen

Ravintoloitsija

Vantaa