Vaaliareena: Yksikin puu on tärkeä kaupungissa – "Jos ei ole kokonaista puistoa tai metsää, niin voi olla edes puu tai kaksi"

Ei kymmenien vuosien ikäisiä hyväkuntoisia puita saisi olla järkevää kaataa rakennustyömailtakaan vain siksi, että työmaan koneet joutuvat kiertämään niitä, kirjoittaja sanoo.

Tikkurilalaisen Kurjenpolven päiväkodin purkutyöt aloitetaan tänä keväänä, kertoi HS Vantaa aiemmin helmikuussa. Päiväkodin henkilökunnan toiveesta kaupunki aikoo säilyttää pihalla seisovan komean tammen. Tammi on 90-vuotias. Hienoa!

Ennen viime joulua rakennustyömaalta Peltolantien varresta kaadettiin kolme isoa mäntyä. Tontille tulevaa uudisrakennusta pyöriteltiin pitkään suunnittelupöydällä ennen lopullista asemakaavamuutospäätöstä kaupunginvaltuustossa noin vuosi sitten.

Rakennuksen massiivinen koko ja etenkin pihamuutokset nousivat itselleni tärkeäksi asiaksi, pallottelin asiaa viranhaltijoiden kanssa ja lopulta puhuin asiasta valtuustossakin.

Suunnittelija teki rakennusmassan nurkkaan lopulta sisäänvedon, jonne huolellisesti merkittiin asemapiirustukseen säilytettävät, paikallisesti merkittävät puut, ne sembramännyt. Näin saatiin luontoa hiukan säilytettyä, edes näennäisesti.

Rakennustyöt alkoivat ja puut kaadettiin. Rakennusyrityksen oma tutkija (!) oli käynyt tutkimassa puut, ja todennut, että huonossa kunnossa ovat, eikä niitä voi säilyttää. Pois vain!

Vuosia aiemmin Keltamotieltä Viertolasta kaadettiin rivi tammia, kun vanha talo purettiin ja iso tontti rakennettiin täyteen. Pois vain! Puut olivat oman arvioni mukaan 1950-luvulla istutettuja, isoja ja voimakkaita. Puut eivät olleet rakennustyömaan tiellä. Uudisrakennuksen valmistumisen jälkeen samalle paikalle istutettiin - uusia tammia. Ne ovat joskus kaukana tulevaisuudessa saman kokoisia kuin kaadetut.

Vastaavia esimerkkejä riittää.

Kaupungin hankepäällikkö kertoi HS Vantaan artikkelissa, että uuden päiväkodin hankesuunnitelmaan on nyt merkitty vanhan tammen sekä muutamien muiden puiden säilyttäminen. Hänen mukaansa puiden säilyttäminen rakentamisen aikana ei ole tavatonta.

Yksittäinen puu on vain yksi puu, mutta sellaisenaankin arvokas ja tärkeä osa ympäristöä ja ekosysteemiä. Jos ei ole kokonaista puistoa tai metsää, niin voi olla edes puu tai kaksi.

Ei kymmenien vuosien ikäisiä hyväkuntoisia puita saisi olla järkevää kaataa rakennustyömailtakaan vain siksi, että työmaan koneet joutuvat kiertämään niitä, tai juuri siihen kohtaan on hyvä varastoida työmaan tavaroita. Toivottavasti Kurjenpolven tammella on tuuria, eikä sille käy samoin kuin monelle isolle kaupungin puulle aiemmin.

Minna Kuusela arkkitehti kaupunginvaltuutettu vaaliehdokas (vihr.)

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut