Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaaliareena | Sosiaalitoimessa ja kouluissa ei ole riittävästi autismikirjon osaamista

Vantaalla olisi suunnattava lisää resursseja ja osaamista autismikirjon lasten ja nuorten tukemiseen ja palveluihin, kirjoittaja ehdottaa.

Autismiliiton neuvontapuhelimeen tulee jatkuvasti viestejä vanhemmilta siitä, että autismikirjon lapset ja nuoret eivät saa tarvitsemaansa tukea kouluissa eivätkä sosiaalitoimessa.

Perheet jäävät yksin tässä asiassa. Ongelmien lisääntyessä perheet ohjataan lastensuojelun piiriin. Lastensuojelu ei aina tunnista haasteiden johtuvan autismin erityispiirteistä.

Autismikirjon lapset tulevat keskimääräistä enemmän kiusatuiksi. Heidän osuutensa lastensuojeluun sijoitetuista nuorista on huomattavasti suurempi kuin saman ikäryhmän nuorten ilman autismidiagnoosia.

Koulunkäyntiin liittyvissä ongelmissa koulu usein tekee herkästi ilmoituksen lastensuojeluun. Sosiaalitoimessa samoin kuin kouluissa ei ole tarpeeksi autismikirjon osaamista, jota tarvitaan autismikirjon asiakkaiden tunnistamisessa. Heille ei siis näin ollen pystytä tarjoamaan heidän yksilöllisiin tarpeisiinsa vastaavaa oikea-aikaista tukea ja apua.

Vantaalla olisi suunnattava lisää resursseja ja osaamista autismikirjon lasten ja nuorten tukemiseen ja palveluihin.

Nuorten ja erityislasten hätä on Suomessa valtava. Siihen hätään pitää voida vastata myös kunnissa muun muassa lisäämällä sidosryhmissä, kuten kouluissa ja sosiaalitoimessa, koulutusta autismista ja lisäämällä kokonaisvaltaisia palveluita matalalla kynnyksellä.

Annette Kivistö vaaliehdokas (ps.)