Pääkirjoitus Vantaalla ei ole varaa epäonnistua – koronajäljitys täytyy saada toimivaksi

Vantaan koronatartuntojen jäljittäminen on takunnut jo pitkään ja nyt tilanne on kriittinen. Pahoja viiveitä on niin altistuneiden kartoittamisessa kuin koronapositiivisten kontaktoinnissa.

Asiaa on ihmetelty muun muassa Vantaan Sanomien mielipidekirjoituksissa, joissa kirjoittajat ovat kuvanneet sairastuneiden ja altistuneiden joutuneen odottamaan soittoa päivien ajan turhaan.

Itse itsensä karanteeniin laittaneet kuntalaiset ihmettelevät oikeutetusti, kun kukaan ei soita eikä ohjeista.

Vantaan tartuntatautilääkäri Kirsi Valtonen epäili viime viikolla Ylen haastattelussa jopa jäljittämisen mielekkyyttä. Hänen mukaansa epidemian aste on ylittämässä jäljityksen kantokyvyn.

Nyt saattaa kulua kolmesta viiteen päivään, toisinaan pidempäänkin, ennen kuin sairastuneelle ehditään soittamaan ja kontaktit pystytään selvittämään.

Kaupunki on haalinut jäljitystyöhön henkilökuntaa sisäisillä siirroilla muista toiminnoista.

Tämä tarkoittaa, että hoitovelkaa kertyy, kun ennaltaehkäiseviä toimintoja sekä kuntoutusta on supistettu.

Samaan aikaan pitäisi vielä rokottaa vantaalaisia koronaa vastaan ja hoitaa terveydenhuollon muut potilaat.

Ei ihme, että terveydenhuollon kantokyvyssä on haasteita.

Tällä viikolla Vantaa sai jäljitykseen ostopalveluna, sisäisillä siirroilla ja rekrytoimalla noin 20 henkilöä lisää. Vaikka paljon on tehty, kuulostaa määrä vähältä kaupungissa, jonka koronatilanne on yhä maan pahimpia.

Tiistaina Vantaa pyysi apuun Puolustusvoimia, joka on luvannut auttaa kaupunkia jäljitystyössä.

Lähiviikot näyttävät, pääseekö Vantaan tilanteen päälle ja saadaanko kaupungissa jäljitystyö kuntoon. Koronaviruksen leviämisen estämisen kannalta jäljitystyön onnistuminen on tärkeää.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut