Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Rakentamisessa on muistettava jättää luonnolle tilaa – "Jäljellä olevia keskustojen puistikoita harvennetaan, hakataan ja lyödään pensaat mataliksi"

Luonto joutuu väistymään rakentamisen tieltä yhä edelleen. Näin korona-aikana kaivataan entistä kipeämmin vapaata luontoa, jossa on tilaa hengittää, kirjoittaja toteaa.

Viime kesänä kamppanjoitiin näkyvästi lähiluonnon puolesta teemalla pelasta pörriäinen ja nyt mietin, mikä sen vaikutus mahtoi olla, muuttuiko mikään pysyvämmin?

Eipä tainnut niin käydä Tikkurilan seudulla ja tuskin muuallakaan Vantaalla, päinvastoin, jäljellä olevia puistikoita ja viheralueita nakerrettiin edelleen ja luonnon monimuotoisuus ja elintila kapenivat.

Luonto joutuu väistymään rakentamisen tieltä yhä edelleen, elinympäristö köyhtyy, maisemat käyvät karummiksi kun idylliset maisemat jyrätään pahimmillaan joskus peräti olemattomiin.

Näin kävi esimerkiksi Hiekkaharjun päiväkodin nurkalla, jossa kaunis puisto tuhottiin kertaheitolla totaalisesti. Jäljelle jäi karmea aukko ja työmaa, jota ei ikinä saa menetetyn veroiseksi.

Niin ikään viime kesänä samaisen aseman seudulla, Kiskokujan varrella oli hauska hiekkapolku joka loi viihtyisyyttä ja vehmautta. Sieltä raivattiin metsää leveämpää tietä varten ja tottakai se asvaltoitiin.

Tällaisen kehityksen suunta ei ainakaan minun mieltäni ylennä. Ymmärrän, kyllä että tarvitaan asuntoja, mutta ei tällä tavalla, viihtyvyyskin on tärkeää ja kysymyksessä oli jo valmiiksi rakennettu kokonaisuus.

Vielä jäljellä olevia keskustojen puistikoita harvennetaan, hakataan ja lyödään pensaat mataliksi. Näin pienten nisäkkäiden ja lintujen jo nyt niukka elinympäristö kaventuu entisestään.

Eikö luonto saisi olla rauhassa meidän kaikkien iloksi, myös niiden kaikkein pienimpien osalta. On hyvä, että puistoista huolehditaan, mutta ehkä hiukan harkitumpikin käsittely riittäisi.

Ja lopuksi vielä tuo keskustojen tiivistämistahti huolettaa. Halutaan tehostaa maankäyttöä asutuskeskuksissa ja sen myötä täyttää jatkossa monet pikkukeitaatkin rakennuksilla. Sen mielekkyyttä voi miettiä mainitsemieni esimerkkien valossa.

Mielestäni Vantaan asutuskeskuksien tiivistämisessä tulisi käyttää tarkkaa harkintaa ja kuunnella asukkaitten toiveita isolla korvalla. Voi myös miettiä kuinka suureksi metropoliksi me tahdomme tämän kotikaupunkimme paisuvan, sen me voimme itse päättää, tässä tarvitaan malttia.

Näin korona-aikana kaivataan entistä kipeämmin vapaata luontoa, jossa on tilaa hengittää ja jossa meidän kaikkien on hyvä olla.

Jukka Lahti