Vaaliareena | Pitkäjärven rantapalstaa ei pidä myydä – "Vantaan ranta-alueista ja saaritonteista on luovuttu yksi toisensa jälkeen pilkkahinnalla"

Karsitaan nämä maanmyynnit pois pöydältä ja etsitään oikeita keinoja taloustilanteen korjaamiseksi, kirjoittaja ehdottaa.

Toisin kuin Ulla Kaukola ehdottaa, Pitkäjärven tontin kehittäminen tulee antaa pitkäaikaisella vuokrasopimuksella paikallisten asukasyhdistysten käyttöön ja vastuulle. On turha muistella mitä tapahtui vuonna 2006, kuten Kaukola tekee.

Joku on ehtinyt jo ihastelemaan, että tontista voitaisiin saada jopa lähes 40 000 euroa. Haloo, mitä Vantaa voisi saada aikaiseksi tuolla summalla, ei yhtään mitään.

On käytetty paljon aikaa keskustelemalla yhteisöllisyyden lisäämisestä, sekä asukkaiden vuorovaikutuksen ja yhteisen tekemisen mahdollisuuksien parantamisesta. Tässä voisi olla yksi kokeilemisen arvoinen keino. Eikä maksa kaupungille mitään.

Jätetään se suunnitteleminen ja ideointi asukkaiden ja heidän edustajiensa tehtäväksi. Vastaavalla tavalla kuten Vantaan kaupunki ja Karavaanariyhdistykset ovat muun muassa Inkoon Bjursissa ja Vihdin Rauhaniemessä sopineet.

Mainitut alueet ovat tietenkin ihan eri luokkaa ja toiminta erilaista kuin tämä Pitkäjärven tontti mahdollistaa. Merkityksellistä on kaukonäköisyys, miten vähävesistöisen Vantaan päättäjät ovat aikanaan halunneet turvata asukkailleen näitä virkistyskohteita vesistöjen varrelta Uudenmaan alueella.

Nyt näyttää Ulla Kaukolan esimerkin tavoin ainakin osalla valtuutettuja vallitsevan ihan erilainen näkemys. Suuntaus on viime vuosina ja vuosikymmeninä ollut Vantaan asukkaiden kannalta valitettava. Ranta-alueista ja saaritonteista on luovuttu yksi toisensa jälkeen ja mikä pahinta, pilkkahinnalla.

Vantaan ainoa merenrantayhteys annettiin aikoinaan Helsingin kaupungille Sipoon ”kaappauksen” yhteydessä, kun Helsingin piti saada maayhteys Sipooseen. Sovittiin korvauksistakin, mutta toisin kävi. Helsinki lupasi luopua Ala-Tikkurilasta Vantaan hyväksi ja niin edelleen.

Mitään ei kuitenkaan sovittu kirjallisesti ja kuten tiedämme, puheet ovat puheita. Helsinki sai maayhteytensä ja Vantaa ei saanut mitään. Nyt ollaan jälleen rahapulassa etsimässä myyntikohteita niistä vähäisistä saari- ja ranta-alueista, joita on vielä jäljellä.

Tiedämme kaikki varsin hyvin, että näillä suunnitteilla olevilla maakaupoilla ei Vantaan kaupungin miljardivelkoja lyhennetä eikä taloutta tasapainoteta. Siihen tarvitaan aivan muunlaisia keinoja hallinnon ja organisaation tasolla.

Yhteenvetona voitaneen vaatia, että karsitaan nämä maanmyynnit pois pöydältä ja etsitään oikeita keinoja taloustilanteen korjaamiseksi. Helppoa se ei tule olemaan, mutta sitä silmälläpitäen on perustettu tuottavuus- ja kasvuohjelmaa laativa työryhmä jonka tehtävänä on löytää keinot tilanteen korjaamiseksi

Muutaman virkistyskäytössä olevan tontin myynnillä asia ei korjaannu. Tulee muistaa, että omaisuutta ja erityisesti maata voi myydä vain kerran. Tästä meillä on riittävästi varoittavia esimerkkejä ihan lähihistoriassa.

Markku Weckman vaaliehdokas (ps.)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut