Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Pääkirjoitus Perussuomalaiset, kokoomus vai vihreät? – Vantaalla vilkkaasti alkanut vaalikampanjointi huipentuu kesäkuussa mittelöön kakkospuolueen paikasta

Kuntavaalit päätettiin viime lauantaina siirtää huhtikuulta kesäkuulle. Uusi äänestyspäivä on nyt 13. kesäkuuta. Ennakkoon voi äänestää kahden viikon ajan 26. toukokuuta alkaen.

Vaalien siirtäminen on poikkeuksellista, mutta koronatilanne huomioon ottaen perusteltua. Silti olisi toivonut, niin äänestäjien kuin ehdokkaiden kannalta, että siirrosta olisi päätetty reilusti aikaisemmin.

Pandemian vaikutusta vaaleihin olisi voitu ennakoida hyvissä ajoin. Nyt jäi vaikutelma, että vaalien siirrosta päätettiin kiireellä.

Perussuomalaisia lukuun ottamatta muut puolueet hyväksyivät vaalien siirron pitkin hampain. Syitä perussuomalaisten vastustukselle on monia, eikä vähiten se, että puolueen kannatus on viimeisimmissä mittauksissa ollut lupaavassa kasvussa.

Tämä näkyy myös Vantaalla, jossa Tietoykkösen tekemän selvityksen mukaan perussuomalaiset ovat kivunneet kokoomuksen ohi Vantaan toiseksi suurimmaksi puolueeksi (s. 4).

Kannatus oli helmikuussa tehdyn kyselyn mukaan peräti 19,3 prosenttia ja kasvua edellisiin kuntavaaleihin 6,9 prosenttiyksikköä.

Viime vaaleissa Vantaan toiseksi suurimman puolueen viittaa kantanut kokoomus on puolestaan mittaukseen mukaan menettänyt kannatustaan 5,7 prosenttiyksikköä. Kannatus on mittauksen mukaan 18,7 prosenttiyksikköä.

Kuten olemme viime viikkoina uutisoineet, on kokoomus on menettänyt pari konkariaan perussuomalaisille. Puolueet kilpailevat osin samojen äänestäjien huomiosta.

Onkin kiinnostavaa nähdä, miten perussuomalaiset saa kesäkuussa äänestäjänsä liikkeelle ja mihin kannatus lopulta asemoituu.

Vaalien siirto mahdollistaa sen, että Vantaalla vilkkaasti alkanut vaalityö voi jatkua. Sdp:llä on tunnetusti vahva asema, ja sitä voi olla vaikea haastaa. Kokoomus, perussuomalaiset ja vihreät saavat tehdä sitkeästi vaalityötä, mikäli mielivät Vantaan toiseksi suurimmaksi puolueeksi kesäkuun kuntavaaleissa.