Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaaliareena | Kielitaitovaatimus on liian korkealla maahanmuuttajien palkkaamisessa – "Hukkaamme nämä osaajat pelkän sujuvan kielitaidon puutteen vuoksi"

Kirjoittajan mielestä maahanmuuttajien ammatillisia taitoja heitetään hukkaan, kun kansainvälisestikin toimivilla työpaikoilla vaaditaan sujuvaa suomen kieltä.

Emme ole edelleenkään valmiita kohtaamaan sitä todellisuutta, että maahanmuuttajat ovat osa elämämme ja heitä asuu asuinalueillamme.

On merkillistä ja vanhakantaista luokitella ihmiset etnisen taustan, kansallisen alkuperän, kansalaisuuden tai kielen perusteella. Maahanmuuttajat ovat meille rikkaus ja ilman heitä tulevaisuuteemme voi olla melko haastava, mitä tulee monenlaisiin työelämän tarpeisiin. Maahanmuuttajilla on myös erittäin paljon osaamista, jota me emme edelleenkään ymmärrä hyödyntää työmarkkinoilla tai muissa arkipäivän tilanteissa.

Tavatessani arjessa maahanmuuttajanuoria nousee yleensä aina esille Suomen kielen vaikeus ja haastavuus sen käyttöön. Useita kuukausia opiskelleelle ei kuitenkaan avaudu mahdollisuutta käyttää kieltä niin, että sen osaaminen harjaantuisi ja arkikieli tulisi tutuksi. Kieliopin koukerot ja sanojen oikeat taivutukset eivät ole helppo asia edes yliopistotutkinnon suorittaneelle.

Meillä on maahanmuuttajissa, jopa turvapaikanhakijoissa, usean ammatin osaajia, jotka eivät kuitenkaan pääse käyttämään osaamistaan, koska heidän Suomen kielen taitonsa ei riitä työnsaantiin. On myös Suomessa useita vuosia opiskelleita nuoria alojensa ammattilaisia, mutta heille ei ole tarjolla töitä edes Suomessa toimivissa kansainvälisissä yrityksissä, koska heillä ei ole sujuvaa Suomen kielen taitoa.

”Täytyy muuttaa Tanskaan töihin”, oli erään nuoren miehen kommentti, kun kysyin hänen onnistumisistaan työnhaussa pääkaupunkiseudulla. Hän oli hakenut moneen eri kansainväliseen yritykseen, jossa työkieli on englanti, jota hän osaa sujuvasti.

Tanskassa ammattinsa osaajat palkataan tekemään työtään ja luotetaan siihen, että he oppivat tarvittavan kielitaidon työssään ja jokapäiväisessä arjessa.

On jotenkin hölmöä, että hukkaamme nämä osaajat pelkän sujuvan kielitaidon puutteen vuoksi. Kun ihminen pääsee mukaan työelämään, työyhteisöön ja harrastuksiin, tulee hänelle välitön halu oppia kieli, jota maassa puhutaan pääkielenä.

Sama pätee alemman koulutusasteen tehtävissä. Olisi aivan välttämätöntä, että työhön pääsisi ilman täydellisen Suomen kielen osaamista. Työ opettaa, samoin työkaverit, työyhteisö ja arjen tapaamiset. Mikä tärkeintä, ne myös motivoivat kielen oppimiseen.

Oppisopimuskoulutus, johon liitetään kielen oppiminen työssä, olisi erittäin tervetullutta aloille, joissa työtä voi oppia kisällimäisesti tai muilla lähiopetuksen keinoilla.

Uskon, että suurin osa maahanmuuttajista, myös he, jotka ovat joutuneet lähtemään kotimaastaan pakolaisiksi, ovat halukkaita pääsemään mahdollisimman pian kiinni elämään, jossa he itse ansaitsevat toimeentulonsa, maksavat asumisensa ja vieläpä veronsa.

He haluavat kotiutua tänne Suomeen. Meidän tehtäväksemme jää vain varmistaa, että he saavat riittävän ja ammattitaitoisen kotoutuksen. Se onkin sitten toinen juttu.

Pekka Siltala kuntavaaliehdokas (kesk.)