Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Vaaliareena | Lisää läpinäkyvyyttä päätöksentekoon – virkamiehillä on Vantaalla liikaa valtaa

Valtuuston pitäisi ottaa valta takaisin omiin käsiinsä. Luottamushenkilöiden ja virkamiesten pitää tiedottaa paremmin kuntalaisille, kuka on mistäkin vastuussa, kirjoittaja ehdottaa.

Politiikka on yhteisten asioiden hoitamista, eikä toimi ilman avoimuutta ja läpinäkyvyyttä. Demokratia kuuluu kaikille. Asukkailla on oltava aito mahdollisuus vaikuttaa päätöksentekoon, aina päätösten valmistelusta toteutukseen saakka.

Tulee käydä avointa keskustelua yhteisistä asioista sosiaalisen median kanavissa, kunnan verkkosivuilla ja lehdissä. Kaiken tiedon, joka ei ole salassapidettävää, on oltava helposti löydettävissä verkosta. Pitää myös olla mahdollista saada tietoa virkamiehiltä ja luottamushenkilöiltä.

Vantaan kaupunginvaltuusto on antanut virkamiehille liikaa valtaa. Valtuuston pitäisikin ottaa valta takaisin omiin käsiinsä. Luottamushenkilöiden ja virkamiesten pitää tiedottaa paremmin kuntalaisille, kuka on mistäkin vastuussa. Tulee myös tiedottaa, millaisia päätöksiä valtuustossa ja lautakunnissa tehdään.

Aluedemokratiaa tulee lisätä. Vantaalla on syytä uudistaa alueelliset kehittämistoimikunnat aluelautakunniksi, joilla on oikeaa valtaa. On otettava käyttöön osallistava budjetointi ja osallistava päätöksenteko.

Paitsi nuorisovaltuustoilla, myös vanhus- ja vammaisneuvostoilla tulisi olla läsnäolo- ja puheoikeus valtuuston ja lautakuntien kokouksissa. Kaikki kunnan alueet ja eri ihmisryhmät, myös vähemmistöt, tulee huomioida päätöksenteossa.

Koska kukaan ei voi tietää kaikkea, on luottamushenkilön tärkeää osata ottaa asioista selvää. Mikään puolue ei saa yksin mitään aikaan, vaan tarvitaan puolueiden välistä yhteistyötä. Joskus on myös tehtävä kompromisseja. Kuntavaaleissa kannattaa äänestää yhteistyökykyistä ehdokasta, joka osaa ottaa asioista selvää.

Elina Nykyri vaaliehdokas (vas.)