Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaaliareena: | Resurssit ja tuet pitää ohjata ihmisten perusoikeuksien turvaamiseen

Kirjoittajan mukaan muun muassa vuokrankorotuskehitys olisi saatava kuriin, ennen kuin yhä useampi pienipalkkainen joutuu toimeentulotuen luukulle.

Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa, ja juuri siksi kannattaa tarkastella niitä arvoja jotka ohjaavat päätöksentekijöitämme heidän työssään.

Pelko ja ahdistuneisuus koronan tähden kasvaa. Työttömyys ja syrjäytyneisyys lisääntyy. On puutetta, josta ei kehdata edes puhua ääneen, meidän hyvinvointivaltiossamme.

Vuonna 2013 olin vielä töissä EU:n komissiossa. Suomen tukirahoituskeskusteluissa oltiin tuolloin sitä mieltä, että Suomi on niin korkean elintason hyvinvointimaa, että meillä ei ole heikommassa asemassa olevia kansalaisryhmiä, jotka tarvitsevat sosiaalista integraatiotukea.

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2018 kuitenkin Suomessa oli 856 000 köyhyys- ja syrjäytymisriskin vaarassa elävää eli 15,8 prosenttia koko kotitalousväestöstä.

Toimeentulon minimirajan alapuolella eläviä on tänä päivänä noin 200 000. Äskettäin julkaistun YK:n tutkimuksen mukaan köyhyys ja tuloerot kasvavat räjähdyksenomaisesti tällä hetkellä maailmanlaajuisesti.

Faktaa on se, että vaikka elämme niin kutsutussa hyvinvointivaltiossa, eivät kaikki suomalaiset todellakaan nauti perusoikeuksista tasa-arvoisesti tai edes tyydyttävästi. Hengissä pysyminen tekee tiukkaa lähes miljoonalle suomalaiselle tänä päivänä.

Nämä eläkeläiset, lapsiperheet, pienipalkkaisissa ammateissa toimivat, yksinhuoltajat, pitkäaikaissairaat ja vammaiset tarvitsevat niitä, jotka näkevät yksittäisten ihmisten arjen perustarpeet, teknologisten innovaatioiden ja kehitysjohtoisten investointien keskellä.

En ole kehitystä vastaan, päinvastoin, mutta olen sitä vastaan, että resurssit ja miljoonatuet ohjataan ensisijaisesti muualle kuin ihmisten perusoikeuksien turvaamiseen.

Turvaako uusi sote eli sosiaali- ja terveysasioiden rakenteellinen uudistus jatkossa peruspalveluiden toteutumisen tasa-arvoisesti kaikille, vai riippuuko se siitä, ketkä päättävät resurssien eli rahan jakautumisesta kunta- ja aluepolitiikassa?

Koronapandemian aikaansaama Euroopan taloudellinen takapakki, Suomen nopea velkaantuminen ja taloudellisesti tiukkeneva lähitulevaisuus ovat johtamassa myös asumisen kallistumiseen, joka on yksi tärkeimmistä perusoikeuksistamme.

Jollei vuokrankorotuskehitystä saada kuriin on toimeentulotuen luukku ainoa vaihtoehto pian monille pienipalkkaisille, koska ihmisillä ei yksinkertaisesti ole enää varaa maksaa pääkaupunkiseudun kallistuvia vuokria.

Miranda Vuolasranta erityisasiantuntija, opettaja, vaaliehdokas (sd.)