Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus "Konsolisukupolvi" tukeutuu ja luottaa vaalikoneeseen – Vaalikone voi innostaa nuoria äänestämään ahkerammin

Vantaan Sanomien vaalikone avataan keskiviikkona verkkosivuillamme.

Toivomme toimituksessa, että vaalikoneesta on hyötyä sopivan ehdokkaan löytämisessä ja että oman ehdokkaan löydyttyä on intoa lähteä uurnille asti.

Viime kuntavaaleissa Vantaan äänestysprosentti oli koko maan neljänneksi alhaisin. Vain 52,3 prosenttia äänioikeutetuista kävi äänestämässä.

Syitä on monia, eikä vähiten se, että kuntavaaliehdokkaita ei tunneta kovin hyvin.

Nuoret äänestävät muita ikäryhmiä laiskimmin, etenkin kuntavaaleissa. Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssin mukaan kyse on muun muassa siitä, ettei itselle sopivaa ehdokasta tunnu löytyvän.

Vaalitutkija Sami Borg on tutkinut vaalikoneita yhdessä kollegansa Kari Koljosen kanssa. Heidän tutkimuksensa mukaan nuoret luottavat vaalikoneisiin muita ikäryhmiä enemmän. Nuorille vaalikoneen käyttäminen on osa äänestysprosessia.

Käyttöliittymä vaaleihin – Tutkimus vaalikoneista kansalaisten, ehdokkaiden ja journalismin näkökulmasta -tutkimuksen kyselyaineiston mukaan vaalikoneet lisäävät kiinnostusta äänestämiseen ja vaikuttavat ehdokasvalintaan.

Me Vantaan Sanomissa haluamme innostaa nuoria vantaalaisia äänestämään aiempaa aktiivisemmin. Nuoret opiskelijat saivat muun muassa ehdottaa toimitukselle vaalikonekysymyksiä, jotka liittyvät heidän arkeensa.

Valtuutetut päättävät monista nuorten aikuisten arkeen liittyvistä asioista kohtuuhintaisten asuntojen rakentamisesta joukkoliikenteen rahoitukseen.

Omaa ääntä kannattaa käyttää, jotta kaikkien ikäryhmien ääni kuuluu tulevassa valtuustossa. Ehdokkaan voi löytää vaikka vaalikoneen avulla.