Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Vaaliareena | Inhimillisyyttä ja ideoita kuntapolitiikkaan

Kirjoittaja toteaa kulttuurin virkistävän eri-ikäisiä ihmisiä erilaisissa elämänvaiheissa ja tekevän myös kaupungista houkuttelevamman yrityksille ja vierailijoille.

Olen aina iloinnut yhteistyöstä taiteilijoiden, kulttuurintuottajien ja taidekasvattajien kanssa. On suuri etuoikeus, että heitä on meillä täällä Vantaalla.

Kaupunkikulttuurin toimiala palvelee meitä vantaalaisia 10 miljoonan budjetilla. Se on pieni, ja kallisarvoinen budjetti, joka muun muassa työllistää 180 ihmistä. Heistä 140 toimii taiteen perusopetuksen, kuten musiikkiopiston ja kuvataidekoulun, ammattilaisina. Nyt on vuoro nostaa heidät ja kulttuurin merkitys hyvinvoinnillemme keskusteluaiheeksi.

Kulttuuriin liittyy suuria ihmisyyden kysymyksiä. Kulttuuri on tärkeää meidän kaikkien hyvinvoinnille. Kirjastot, musiikki, kuvataiteet, tanssi, museot, media ja joko näytöltä selailemasi tai kädessäsi pitelemä paperinen lehti ovat tärkeitä kulttuurin kantajia ja tekevät kaupungistamme ja meistä elinvoimaisia.

Kulttuuri on myös monille tärkeä elinkeinon lähde. Se tarjoaa meille miellyttävän elinympäristön, vahvistaa ihmisten yhteyttä, inspiroi ja toimii virkistäen eri-ikäisiä, erilaisissa elämänvaiheissa olevia vauvasta vanhukseen.

Kulttuuri tekee kunnasta houkuttelevamman myös yrityksille ja vierailijoille. Se tarjoaa ihmisille mahdollisuuden kehittää itseään, rentoutua ja kohdata toisiaan. Se myös pitää tänne asettuneet ihmiset kuntamme asukkaina.

Nyt on korkea aika kysyä, voiko jokainen kokea kulttuuria, osallistua kulttuurista nauttimiseen haluamallaan tavalla? Kuinka osoitamme arvostusta taiteilijoille, taidekasvattajille? Voisimmeko hankkia paikallisten taiteilijoiden töitä omaan kotiimme? Tai tarttua itse vaikka siveltimeen ja antaa värien ja kuvioiden hakea muotoaan paperilla, kankaalla, lumessa? Kuinka voisimme tehdä kulttuuria vielä enemmän itse ja yhdessä?

On hienoa, että Vantaan kaupunki työllistää musiikki- ja kuvataidealan kasvattajia. Upeaa, että taidekasvattajia on työllistynyt myös esimerkiksi päiväkodeissa. Tällä tiellä tulee jatkaa ja taiteenalan ammattilaisia työllistää tukemaan vantaalaisten elinvoimaisuutta ja hyvinvointia.

Toivon kaikille kulttuurista nauttijoille voimaantumisen ja eheytymisen kokemuksia. Nyt on kulttuurin vuoro!

Marita Knevel (liik.)