Vaaliareena: Monimuotoinen luonto on tärkeää ihmisen terveydelle ja hyvinvoinnille

Kirjoittaja muistuttaa lähiluonnon suojelemisen tärkeydestä.

Lajirikas, elinvoimainen luontoympäristö on ihmisen hyvinvoinnin edellytyksiä. Meidän täytyy muuttaa elintapojamme ja sopeutua elämään kestävästi, jotta tulevat sukupolvet voivat elää maapallolla, Suomessa ja koti-Vantaalla.

Luonnon monimuotoisuuden suojelu ei ole pois keneltäkään, vaan hyödymme siitä itsekin.

Luonnonympäristöissä oleskelu laskee verenpainetta ja vähentää stressiä. Se parantaa ihon ja suoliston mikrobitasapainoa ja ehkäisee allergioita, atopiaa ja astmaa.

Luonnossa liikkuminen on hyväksi tuki- ja liikuntaelimistön vaivoista kärsiville ja se tukee hyvää mielenterveyttä. Luontoyhteyden lisäämisen on todettu vähentävän kokonaiskuolleisuutta ja se voi vaikuttaa positiivisesti sydän- ja verisuonisairauksiin. Positiiviset terveysvaikutukset ovat sitä vahvempia, mitä lähempänä luonnontilainen ympäristö on. Suojelkaamme lähiluontoamme!

Monimuotoisuuden suojelussa on tärkeä suojella erilaisia elinympäristöjä. Vantaalla keinoja on monia: metsiä on kaupunkimme pinta-alasta tällä hetkellä noin kolmasosa, eikä kaupunki omista talousmetsiä.

Metsissä liikkumisen tulee olla helppoa, mutta aiheuttaa ympäristölle mahdollisimman vähän haittaa. Selkeästi merkityt, rajatut ja kattavasti suunnitellut ulkoilureitit tukevat kaupunkilaisten kestävää liikkumista lähimetsissämme.

Jokien ja purojen sekä rantojen suojelu ja ennallistaminen pitää sisällään niiden valikoidun hoitamattomuuden. Vieraslajit, kuten jättipalsami, tulee kitkeä joenpenkoilta ja ihmisten roskat kerätä talteen.

Vantaalla on paljon virkistäviä puistoalueita ja varaa antaa osan nurmikoista kasvaa niityksi. Niin saadaan pölyttäjien katoa estettyä ja terveelliset ja maukkaat lähimarjat ja hedelmät jatkossakin lautasillemme.

Kestäviä tulevaisuuteen tähtääviä päätöksiä täytyy tehdä nyt. Koronakriisistä huolimatta, ja ehkä etenkin sen vuoksi.

Olga Gilbert terveyskeskuslääkäri Vantaan Vihreiden Naisten puheenjohtaja vaaliehdokas

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut