Mielipide: Ostolääkärit eivät ratkaise Vantaan lääkäriongelmaa – "Nyt maksetaan hulppeita summia yhden lyhyesti käymässä olevan lääkärin työstä"

Väestön kasvaessa Vantaalla terveyspalvelut on jätetty jälkeen. Tarvetta lisätä lääkärinvirkoja ja muuta henkilökuntaa olisi parin terveysaseman verran, kirjoittaja toteaa.

Sain sähköpostiini rekrytointifirman työtarjouksen: tutussa paikassa olisi ollut tarjolla pätkä terveyskeskuslääkärin töitä, mutta yli kolminkertaisella palkalla siihen nähden, mitä kaupunki maksaisi.

En tarttunut tilaisuuteen, vaan soitin entiselle ylilääkärilleni ja tunnustelin työmahdollisuuksia, vaikka suoraan kaupungin kanssa töitä sopiessa palkassa ei ole neuvottelun varaa.

Ostolääkärin palkkaamista pitkäjänteisempää olisi perustaa kaksi virkaa sitoutuneiden tekijöiden täytettäväksi. Nyt maksetaan hulppeita summia yhden lyhyesti käymässä olevan lääkärin työstä.

Potilaansa pitkältä ajalta tunteva lääkäri löytää osuvampia ratkaisuja nopeammin. Ostopalvelusopimuksissa usein käytetyt käyntien määriin perustuvat mittarit eivät mittaa oikeaa asiaa, eli tuotettua terveyshyötyä.

Palvelusetelit edustavat yhtä lyhytnäköistä ajattelua. Ne ovat näennäisesti kustannuksiltaan samaa luokkaa, kuin kaupungin itse tuottama palvelu.

Käytännössä terveysasemilla ja perhepalveluissa paikkaillaan jatkuvasti näiden käyntien jälkiä, kun eri paikassa toimivalla lääkärillä ei olekaan ollut käsitystä kaupungin palvelujärjestelmästä, tai neuvolan terveydenhoitajan kirjoittamat rivien välit eivät ole saaneet vierasta lääkäriä kysymään oikeita asioita. Tuplatyö se vasta kalliiksi tulee.

Kokonaisuudessaan hoitoon pääsyssä on muutoinkin petraamisen varaa. Minäkin olen kirjoittanut lähetteitä nuorisopsykiatrialle kalliiseen erikoissairaanhoitoon, kun nuori ei ole saanut ajoissa apua. Nuorille matalan kynnyksen apua tarjoavan Nupin jonot ovat olleet jo pitkään kohtuuttomat. Perheneuvolan, sosiaalityön, depressiohoitajien ja vaikkapa fysioterapian jonot kuormittivat töissä viikoittain - jo ennen Apottia ja koronaa.

Vantaa on perinteisesti saanut terveyspalvelut tuotettua suunnilleen yhtä hyvällä laadulla kuin Helsinki ja Espoo, mutta halvemmalla.

Väestön kasvaessa Vantaalla terveyspalvelut on jätetty jälkeen. Tarvetta lisätä lääkärinvirkoja ja muuta henkilökuntaa olisi parin terveysaseman verran!

Näennäisratkaisut kuten palvelusetelit tai ostolääkärit eivät ratkaise hoitoon pääsyn todellista tulppaa, vakavaa aliresursointia terveysasemilla ja muissa Vantaan terveyspalveluissa. Tällainen ”säästäminen” tulee kalliiksi. Hölmöläisen peitonjatkamisen olisi aika loppua.

Hoitovapaalla oleva perheenäiti ja yleislääketieteeseen erikoistuva lääkäri

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut