Mielipide: Perheet eivät löydä miniyksiöiden valtaamalta Vantaalta sopivaa kotia – "Onko tarkoitus tehdä kaupungistamme paikka, joka on suurelle osalle vain väliaikainen?"

Kirjoittaja kaipaa Vantaalle asuinalueita, joilla on riittävästi parkkipaikkoja ja isompia asuntoja.

Vantaa tarvitsee veronmaksajiksi pitkäaikaisia asukkaita. Heitä saadaan rakentamalla monipuolisesti. Moni kaipaa nyt isompia asuntoja kerrostaloihin, omakoti- ja rivitaloja sekä riittävästi parkkipaikkoja.

Tällä hetkellä perheet eivät löydä uudesta rakennuskannasta itselleen sopivaa kotia, vaan miniyksiöiden ja pienten kaksioiden rakentaminen jatkuu edelleen. Vanhoille omakotialueillekin on rakennettu paljon luhtitaloja, jotka nekin ovat täynnä pienasuntoja.

Vantaan Jokiniemeen on tulossa iso vuokratalo, jonne ei tehdä enää edes kellaria tai vinttikomeroa, vaan 21,5 neliömetrin yksiöistäkin on nipistetty sen vaatima tila liukuoven taakse ”pyöränhuoltotilaksi”.

On selvää, että asukas on pian tällaisesta asunnosta muuttoaikeissa. Parkkipaikkoja ei tule taloon lainkaan, ei edes kotiavun työntekijöiden käyntejä varten.

Ratikasta haaveilevat haluavat senkin reitin varrelle paljon asukkaita, että saadaan mahdolliseen ratikkaan matkustajia. Jos nykyinen suuntaus jatkuu se tarkoittaa tiheää, korkeaa ja autotonta rakentamista, johon tulee edelleen pieniä asuntoja.

Niitä toki tarvitaan, mutta kun tulee tarve muuttaa isompaan ei sellaista lähialueelta löydy, ellei niitä nyt rakenneta. Läheinen juna-asema tai ratikkapysäkki ei auta asukasta, joka tarvitsee omaa autoa töiden, lasten harrastuksiin viemisen tai mökkireissujen takia.

Luulisi, että tämä olisi opittu Kivistön kroonisesta parkkipaikkapulasta, jonka vuoksi useat ovatkin joutuneet muuttamaan Kivistöstä pois. Moni suuntaakin katseensa naapurikuntiin, joissa otetaan paremmin huomioon kaikenlaisten ihmisten tarpeet.

Kumpi on Vantaalle parempi: suurelle määrälle ihmisiä asuntoja, joissa asutaan vähän aikaa ja muutetaan sitten pakosta muualle vai väljempää ja viihtyisämpää perheellekin sopivaa asumista parkkipaikkoja unohtamatta?

Kannattaa siis tarkistaa uuteen valtuustoon pyrkijöiltä, haluavatko he Vantaalle pitkäaikaisia, veroa maksavia asukkaita vai onko tarkoitus tehdä kaupungistamme paikka, joka on suurelle osalle vain väliaikainen asuinpaikka?

Anna-Mari Kattelus

Martinlaakso

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut