Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaaliareena | Teknologia antaa mahdollisuuden uudenlaiseen yhteisöllisyyteen asumisessa – yksinäisyys vähenee ja turvallisuus lisääntyy

Lähiöiden yhteisöllisyyden kehittämisessä on paljon mahdollisuuksia, kun luovuus, yrittäjyys, yhteiskunta ja vapaaehtoistoiminta puhaltavat yhteen hiileen, pohtii kirjoittaja.

Yhteisöllisessä lähiössä tervehditään rappukäytävässä, heipataan pihalla ja jutellaan tuttujen kanssa hetkinen kauppamatkalla.

Kun asukas viihtyy taloyhtiössään ja lähiössään, on asukkaiden vaihtuvuus pienempää ja omaan kylä-yhteisöön kiinnytään ja sitoudutaan. Tämä luo turvallisuuden tunnetta ja yksinäisyyskin vähenee.

Mitäpä jos palvelut olisivat aivan omaa luokkaansa, syntyisikö siitä alueelle uudenlainen arvo? Ehkäpä tällaiselle alueelle haluttaisiin muuttaa juuri sen tarjoaman palveluverkoston vuoksi? Mitä kaikkea kaupunki, vapaaehtoistyö tai paikallinen toimija, vaikkapa huoltoyhtiö, voisi asukkailleen tarjota?

Seniori tai sairastunut voisi tilata lääkkeensä polkupyörälähetin kantamana suoraan kotiovelle. Samoin voisi tilata kauppakassin, verhojen ripustajan tai vaikka juttuseuraa hetkeksi.

Mummo- ja pappapalvelu voisi yhdistää sukupolvia, kun pienet nassikat saisivat viettää hetken varamummin tai papan kanssa ja samalla se toisi elämänlaatua yksinäisille vanhuksille.

Moni kaipaisi apua erilaisissa elämän kriisitilanteessa lomakkeiden täyttöön, tuen hakemiseen ja ihan vertaistukeen. Palveluja on toki nytkin, mutta niiden löytäminen pirstaloituneesta verkosta kysyy voimia silloin, kun voimat ovat muutenkin vähissä. Nykyteknologia saattaa ikäihmisille olla vaikeaa käyttää ja siinäkin voisi apua tarjota.

Baareja löytyy jokaisesta lähiöstä, mutta missä ovat korttelikahvilat ja alkoholittomat tapaamispaikat? Jos tilojen vuokrakustannukset ja byrokratia estävät pienyrittäjyyden tällaiselle toiminnalle, voiko niihin löytyä ratkaisua? Voisiko taloyhtiöiden yhteisiä tiloja valjastaa tällaiseen toimintaan?

Kerrostalojen pihoilla voisi olla vuokrattavia viherlaatikoita, joihin saisi istuttaa omat yrttinsä. Yhteiset pihat ovat monilla paikkoja, joihin ei saa eikä uskalleta koskea, koska vanhan ajan taloyhtiöt pitävät edelleen yllä 70-lukulaista toimintatapaa; pakolliset talkoot kerran vuodessa ja paikalle uskaltautuu vain harva.

Pihat ovat monissa taloyhtiöissä isoja, tilaa kyllä riittää humisemaan tyhjyyttään. Viljelylaatikot, marjapensaat ja hedelmäpuut voisivat olla toki myös kaupungin mailla sopivan paikan löytyessä.

Rappujen sähköisiltä ilmoitustauluilta ja kännykkäsovelluksesta näkisi lähialueen tulevat pihatapahtumat ja korttelikonsertit. Mahdollisuudet ovat rajattomat, kun luovuus, yrittäjyys, yhteiskunta ja vapaaehtoistoiminta puhaltavat samaan hiileen. Koulut ja päiväkodit osallistettaisiin luonnollisesti mukaan toimintaan.

Kuka ottaisi kopin yhteisöllisyyden pallosta? Teknologia antaa tähän jo mahdollisuuden. Se toimija, joka kehittää tästä kaikesta ylivertaisen palvelukonseptin, voi parhaimmillaan monistaa saman koko maan kattavaksi ja jopa koko maailman. Tai sitten teemme sen itse, yhteisönä ja kaupungin tukemana.

Johanna Lätti kuntavaaliehdokas (vihr.)