Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Pääkirjoitus Pakkoa tarvitaan, jos suosituksia ei noudateta

Hallituksen neuvottelemat uudet liikkumisrajoitukset astunevat voimaan aikaisintaan pääsiäisen tienoolla.

Tällä viikolla on käyty keskustelua siitä, ovatko muun muassa muiden ihmisten tapaamista ja ihmisten asiointia rajaavat hyvin poikkeukselliset rajoitukset perusteltuja.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus sekä sosiaali- ja terveysministeriö pitävät rajoituksia välttämättöminä koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

Oppositiopuolueet ja osa hallituspuolueistakin on nikotellut. Perusoikeuksien, kuten liikkumisen vapauden, rajaaminen on niin poikkeuksellista, että siihen on syytäkin suhtautua kriittisesti.

Kritiikistä huolimatta rajoitukset lienevät oikea ratkaisu epidemian hillitsemiseksi etenkin pääkaupunkiseudulla. Nykyiset suositukset eivät ole suitsineet ihmisten kokoontumisia riittävästi, vaikka niitä on tiuhaan tiukennettu.

Vaikka hallitus ja maan parhaat asiantuntijat ovat jo vuoden ajan voimakkaasti suositelleet, maanitelleet ja korostaneet, että kaikkia ylimääräisiä kokoontumisia sekä kohtaamisia tulisi välttää, eivät kaikki näitä kehotuksia ole noudattaneet.

Moni on toki koronatoimissaan tunnollinen. Noudattaa turvavälejä, pitää maskia ja välttää kontakteja. Sitten on heitä, jotka koronarajoituksista eivät välitä.

Helsingin seudun liikenne HSL kertoi aiemmin viikolla, että maskipakko on lisännyt maskien käyttöä julkisessa liikenteessä. Arvion mukaan noin 90 prosenttia matkustajista käyttää maskia, kun aiemmin osuus oli noin 80 prosenttia.

Pakkoa tarvittiin siis maskin käyttöönkin, joka kuitenkin on pientä verrattuna liikkumisvapauden rajoittamiseen.

Koronaväsymyksen keskellä pakko tuntuu valitettavasti olevan ainoa keino, jolla on riittävän suuri vaikutus ihmisten käyttäytymisen muuttamiseen.