Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaaliareena | Vantaan ratikka ei vie keneltäkään hoivapaikkaa tai huononna palveluita – "Toivon keskusteluun enemmän faktoja"

On erikoista, että monet päättäjiksi pyrkivät ovat jo lukinneet kantansa, vaikka ratikan kaavarunko on vasta valmistelussa, kirjoittaja toteaa.

Vantaan ratikan hyödyistä ja hinnasta on käyty värikästä keskustelua tälläkin palstalla. Yksi asia on kuitenkin varma: Ratikka on saanut valtuustoon pyrkivien mielikuvituksen laukkaamaan.

Sosiaalisessa mediassa ja mielipidekirjoituksissa heitellään toinen toistaan mielikuvituksellisimpia summia ja salaliittoteorioita ilman faktojen tuomia pidäkkeitä. Kojamot, kommunistit, Arat ja sadat miljoonat vain vilisevät silmissä ja meno kovenee vaalien lähestyessä.

Pieni kertaus on paikallaan:

Ratikan hinta-arvio on 393 miljoonaa euroa ja siihen kuuluu kaikki infra (raiteet, pysäkit, tunnelit). Valtio maksaa 30 prosenttia hankkeesta. Lisäksi HSL osallistuu infran kustannuksiin ja tukee hanketta muutenkin.

Vaihtoehtona on noussut esille superbussi. Sen hinta-arvio on 155 miljoonaa euroa. HSL ja valtio eivät tue sitä eikä Suomessa ole kokemusta vastaavasta järjestelmästä. Tukien jälkeen ratikan ja superbussin hinnat siis lähenevät toisiaan. Kaikki muut hinta-arviot ovat mielikuvituksen tuotetta.

Nykyinen valtuusto päätti ratikan jatkosuunnittelusta äänin 45–22 ja osoitti siihen myös tarvittavat resurssit.

Koronasta toipuva Vantaa on suurien taloudellisten haasteiden edessä ja jokainen investointi tulee miettiä tarkkaan, myös ratikka. Investoinnit ovat eri asia kuin käyttötalous. Ratikka ei vie keneltäkään hoivapaikkaa tai huononna palveluita.

On erikoista, että monet päättäjiksi pyrkivät ovat jo lukinneet kantansa, vaikka ratikan kaavarunko on vasta valmistelussa.

Suunnittelu on pitkäjänteistä työtä ja riman pitää olla korkealla. Jos ratkaisu ei ole riittävän hyvä, se ei saa käyttäjiä ja investoidut miljoonat menevät hukkaan. Toivon keskusteluun enemmän faktoja ja tuleville päättäjille viisautta tehdä päätöksensä niiden perusteella, vaikka se edellyttäisi foliohatun syömistä.

Pekka Rautio opettaja, varavaltuutettu, vapaa-ajan lautakunnan ja VTK:n hallituksen jäsen vaaliehdokas (vihr.)