Mielipide: Onko megaluokan lentoasemien aika ohi? – Helsinki-Vantaalle tarvitaan suunnitelma B

Kirjoittajan mielestä Vantaalla kannattaa pohtia vaihtoehtoja lentokentälle, jos lentäminen ja matkustelu tulevaisuudessa vähenevät pysyvästi.

Koronan myötä lentäminen on vähentynyt ja yleisesti kysytään onko meillä paluuta 2010-luvun halpalentoaikaan. Tilanne on haastava Vantaalle ja kaikki tulevaisuuden kuvat kannattaa pohtia.

Ilmastonmuutos pakottaa luopumaan fossiilisista polttoaineista. Korvaavaa tekniikkaa ja polttoaineita lentoliikenteelle ei ole. Tulevaisuuden lentäminen rajoittunee lyhyen matkan sähköisiin lentoihin. Megaluokan lentoasemien aika on ohi?

Nyt käsissä oleva pandemia ei ole viimeinen. Vilkas globaali liikkuminen, ilmastonmuutos ja ekologisen tasapainon järkkyminen tuo uusia ongelmia. Koronan nopeaa leviämistä vauhditti massiivinen lentomatkailu.

Vilkas massamatkailu ja kohteiden ylikuormitus tuhoaa arvokkaita luonnon alueita eri puolilla maailmaa.

Monet suurkaupungit, jotka aiemmin täytti paikallisen arjen elämä, ovat muuttuneet turistisirkuksiksi, missä ravintolat, baarit ja hotellit reunustavat katujen ja torien varsia. Roomassa, Barcelonassa, Berliinissä ja monissa muissa kaupungeissa paikalliset ovat kyllästyneet matkailijoiden vilskeeseen. Ympäristötietoinen ei ehkä halua tulevaisuudessa matkustaa tällaisiin kohteisiin.

Yritys-, tiede- ja kulttuurimaailma ei selviä ilman globaalia liikennettä. Korona on kuitenkin osoittanut, että yhteydet toimivat hyvin verkon kautta, jolloin säästyy aikaa ja tehokkuus kasvaa.

Lentoaseman merkitys Vantaalle ja koko Suomelle on äärettömän suuri. Lentokenttäalue ympäristöineen on ollut valtaisa investointi. Siltä varalta, että lentoliikenteen supistuminen jää pysyväksi tulee selvittää voidaanko tarpeen tullen saada investoinnit palvelemaan muita hyödyllisiä tarkoituksia.

Pekka Poutanen

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut