Mielipide: Perheiden hyvinvointi sopisi vaalien teemaksi – "Miksi perheiden asiat nousevat vain harvoin vaalikeskusteluiden ja vaalikoneiden keskiöön?"

Lasten ja perheiden kannalta on tärkeää, että tukea ja palveluja on saatavilla riittävästi ja oikeaan aikaan, kirjoittajat muistuttavat.

Lähestyvät kuntavaalit jäävät historiaan. Eivät pelkästään niiden haasteiden vuoksi, joita pandemia-aika tuo kampanjoinnille ja äänestämiselle tai siksi, että jatkossa kuvaan astuvat myös maakuntavaalit.

Tulevat vaalit ovat erityisen merkittävät, koska niissä ratkaistaan, ketkä kunnissa luovat tietä ulos koronakriisistä ja millaisin arvoin pandemian jälkeistä arkea rakennetaan. Kuntapäättäjien käsissä on iso osa asioista, jotka vaikuttavat meidän kaikkien arkeen.

Julkisuudessa on jo kauan oltu huolissaan lasten ja lapsiperheiden hyvin- tai oikeastaan pahoinvoinnista. Huoli on aiheellinen. Mutta miksi perheiden asiat nousevat vain harvoin vaalikeskusteluiden ja vaalikoneiden keskiöön? Keskustelu EU:n elvytyspaketista on kovin kaukana päätöksistä, joita kunnissa tehdään.

Tulevan valtuustokauden päätöksillä on pitkäkestoisia vaikutuksia lasten ja nuorten hyvinvointiin – eli yhteiskunnan tulevaisuuteen. Koronakriisin vuoksi kuntien talous on kuralla ja päättäjät joutuvat pohtimaan keinoja sen tasapainottamiseen.

Leikkaaminen lasten ja perheiden palveluista voi tuntua houkuttelevalta, mutta sen tuoma helpotus on varsin lyhytaikainen. Hyvin pian huomataan, että tilanne on kurjistunut entistä huonommaksi ja maksettavaksi jäävä lasku on valtava. Kunnissa tuskin halutaan jättää tulevien maakuntahallintojen käsiin tikittävää pommia.

Lasten ja perheiden kannalta on tärkeää, että tukea ja palveluja on saatavilla riittävästi ja oikeaan aikaan. Neuvolan, päivähoidon ja koulujen resursointi vaikuttaa siihen, että ongelmiin voidaan tarttua riittävän varhain. Se on paitsi inhimillistä, myös taloudellisesti viisaampaa.

Pelastakaa Lapset haluaa tukea päättäjiä edistämään lasten hyvinvointia ja avuksi olemme tehneet kuusi suositusta. Suosituksissa kehotetaan varmistamaan vähävaraisten perheiden hyvinvointi, arvioimaan päätösten vaikutukset lapsiin ja edistämään lasten osallisuutta.

Niissä toivotaan myös, että lasten terveyttä ja hyvinvointia tuetaan johdonmukaisesti, lasten kasvu turvataan aina varhaiskasvatuksesta aikuisuuteen ja että paikallista yhteisöllisyyttä käytetään kunnissa voimavarana.

Hanna Markkula-Kivisilta pääsihteeri Riitta Hyytinen kotimaan ohjelman johtaja Pelastakaa Lapset ry

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut