Vaaliareena | Hyvään asumiseen on useita keinoja – Vantaan tulisi satsata enemmän toimintaan, jossa asukkaat opastetaan talon tavoille

Kirjoittaja muistuttaa, että hyvää asumista edistää myös se, että kaikki osaavat yhteiset pelisäännöt, kuten roskien oikeanlaisen lajittelun tai sen, milloin talossa ollaan hiljaa .

Vantaalla on useita ikääntyneitä lähiöitä, joihin on keskittynyt paljon kohtuuhintaista vuokra-asumista. Keskittynyt vuokra-asuntorakentaminen on tuonut ja tuo jatkossakin tilanteita, joissa tietyt asuinalueet voivat leimautua maahanmuuttotaustaisiksi.

Tähän on Vantaalla onneksi alettu puuttua ja suunnitelmissa on vanhojen asuinalueiden elävöittäminen ja asumismuotojen lisääminen muun muassa Myyrmäessä ja Länsimäessä. Siirrytään pelkästä vuokra-asumisesta omistus-, osaomistus- ja asumisoikeusasumiseen. Lisärakentaminen tiivistää ja kehittää asuinalueista myös asuinympäristöltään viihtyisämpiä ja miellyttävämpiä hyvän asumisen alueita.

Oikeus hyvään asumiseen on kaikilla kunnan asukkailla. Tämän vuoksi on tärkeää, että myös Vantaa panostaa jatkossa entistä enemmän yksittäisen maahanmuuttajaperheen kotouttamiseen, erityisesti suomalaisen asumisen salojen opettamiseen: miten lajittelet roskat, miten käytän pesukonetta, milloin talossa ollaan hiljaa.

Tähän opastukseen on muissa pääkaupunkiseudun kaupungeissa perustettu muun muassa asukaskummi-toimintaa, jossa tietyt koulutetut talon asukkaat ovat huolehtineet uuden asukkaan perehdyttämisestä ”talon tavoille”. Perehdyttämistä tosin tarvitsisi usein myös osa kantasuomalaisista asukkaista, joilla muiden asukkaiden huomioiminen unohtuu tyystin.

ARA-vuokra-asumiseen kuuluu oleellisena osa monipuolinen asukastoiminta. Yksi toiminnan päätavoitteista voisikin jatkossa Vantaalla olla uusien asukkaiden hyvän asumisen opastus. Tämän työn hedelmät näkyisivät yksittäisen asukkaan ja kiinteistön arjessa nopeasti, eikä työ vaatisi suuria rahallisia satsauksia.

Hyvää asumista ovat myös palvelut riittävän lähellä kotia. Ne tulisi sijoittaa uusille asuinalueille heti niiden rakentamisen alkuvaiheessa. Pelkkä junaseisake ei tee aluetta autuaaksi.

Siisti asuinympäristö, jonka puhtaanapidosta huolehditaan, rikkoutuneet roskikset korjataan ja myös tyhjennetään säännöllisesti, ovat osa hyvää asumista. Viikkoja sammuneena ollut katuvalo ei anna hyvää kuvaa hoidetusta kaupunkiympäristöstä. Katurakentamisessa tulee entistä enemmän huomioida kevyt liikenne sekä sen turvallisuus.

Yksi, eikä vähäisin, hyvän asumisen edellytys on pysäköintimahdollisuus. Vantaa on epäonnistunut pysäköinnin suunnittelussaan. Vuosien ajan on ajateltu, että autopaikkojen vähentäminen vähentää autoilua. Harhaluulon vuoksi muun muassa Kivistössä on ollut jo kauan pysäköintiongelmaa.

Autopaikkojen määrän tulee perustua autojen määrään, ei tulevaisuusarvioon vuosikymmenten päähän. Autopaikat voi esimerkiksi suunnitella rakennettavaksi niin, että ne ovat helposti muunneltavissa myöhemmin asuinrakennuskohteiksi.

Pekka Siltala vaaliehdokas (kesk.)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut