Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Kolmen valtaväylän välissä sijaitsevaa Hakunilaa ei ole lainkaan suojattu – kaikkialle kulkeutuvasta melusta koituu haittaa luonnolle, luontoelämyksille ja ihmisten terveydelle

Hakunilan alue on kolmen suuren valtaväylän välissä: Lahdenväylän, Kehä III:n ja Porvoon väylän. Aluetta ei kuitenkaan ole suojattu mitenkään liikenteen melulta, ei ole meluaitoja, -valleja tai muita suojaelementtejä.

Lahdenväylän kallioleikkaukset kimpoavat melun moninkertaiseksi, ja tässä äänimaailmassa koululaiset viettävät välitunteja. Lasten levottomuutta lisäävä häiriötekijä varmasti sekin.

Kehä III:n suuntaan ei ole mitään suojaa, vaan melu kapuaa esteettä koko Hakunilan mäelle. Asukkaat elävät jatkuvassa liikenteen melussa.

Hakunilan urheilupuisto ja sen lähialueet ovat varmasti yksi pääkaupunkiseudun parhaimmista ulkoilualueista. Alueella on loistava ulkoilureitistö monipuolisessa maastossa, kaunis kartanomiljöö, metsiä, niittyjä, hevosia ja lampaita laitumilla.

Linnusto on harvinaisen monilajinen, erityisesti kaikki tikkalajit valkoselkätikasta harmaapäätikkaan viihtyvät urheilupuiston lähimetsissä. Aluehan liittyy Sipoonkorpeen ja vanhan kulttuurimaisemaan, mikä tekee siitä arvokkaan vaihettumisvyöhykkeen.

Luontoelämyksiä ja hienoja ulkoilumaastoja on siis aivan kerrostaloalueelta kävelymatkan päässä. Luontoon ei kuitenkaan pääse melua pakoon. Paikoin melu peittää alleen niin lintujen laulun kuin kaverin puheen, paikoin se hiukan vaimenee, mutta joka puolella se kumuaa häiritsevän voimakkaana.

Rekkojen hurina Kehä III:lla vie makua metsän lumoukselta, peipon laululta ja harmaapäätikan surumieliseltä huudolta. Melu heikentää ihmisten terveyttä ja haittaa luontoa, näistä on lukuisia tutkimuksia. Kaupunkia halutaan kehittää, joten kehitetään sitä ystävällisemmäksi ja viihtyisämmäksi ihmisille ja turvataan samalla alueen ainutlaatuista luontoa sekä sen virkistyskäyttöä.

Hakunilalainen vuodesta -92