Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Vuokra-asunnoista on rakennettu yhä pienempiä ja epäkäytännöllisempiä – asumisviihtyvyys on täysin unohdettu

Kirjoittaja kertoo perheensä muuttavan pois Vantaalla, koska sopivaa vuokra-asuntoa ei löydy.

Vuokra-asunnoista on rakennettu koko ajan pienempiä, ja kolmioiden neliöt ovat laskeneet 75 neliöstä 55 neliöön. Uudiskohteissa asunto pitää ottaa vastaan pelkän pohjapiirustuksen perusteella eikä se ole edes mittakaavassa.

Asuntoihin ei enää rakenneta kunnon keittiöitä. Muutimme vuosi sitten kolmioon ja vasta paikan päällä selvisi, että keittiöseinän leveys on 273 cm. Tuo tila pitää sisällään jääkaapin, astianpesukoneen ja uunin. Keittiössä ei ole pöytätilaa eikä säilytystilaa astioille ja kuivaruoille.

Tämä keittiöseinä on yhtä suuri, oli kyseessä yksiö tai kolmio. Asuntoihin ei rakenneta saunoja eikä tarpeellista määrää parkkipaikkoja.

Kerrostalot ovat niin lähellä toisiaan, että ikkunoista näkee vastapäätä olevien asuntojen sisään. Asunnot ovat talvella todella kylmiä ja kesäisin sisälämpötila on suurimman osan päivästä yli 30 astetta.

Äänieristystä ei ole tehty ollenkaan ja pelkkä puhuminen kuuluu selvästi, saatikka naapureiden juhliminen. Asuntojen ulko-ovista on poistettu toinen sisäovi, jolloin käytävän kaikki äänet kuuluvat sisään. Ongelmia tuo myös se, että isännöitsijät ja huoltoyhtiöt eivät vastaa asukkaiden viesteihin.

Vuokrat ovat yhtä kalliita, olipa kyseessä uudiskohde tai 25 vuotta vanha kohde. Ennen uudiskohteissa kysyttiin 1–2 vuoden jälkeen asukkaiden huomaamista rakennusvirheistä, mutta ei enää. Nykyisessä kodissamme roskahuone on kahden ison kerrostalon yhteinen ja se on koko ajan täynnä.

Kun rakennetaan pieniä ja todella epäkäytännöllisiä asuntoja, niin silloin unohdetaan asumisviihtyvyys ja kodin käytännöllisyys. Olemme muuttamassa pois Vantaalta, koska täältä ei löydy perheelliselle tilavaa vuokra-asuntoa.

Vuokralla asuva