Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Varhaiskasvatuksen kerhojen sulkeminen jättää perheet tukalaan tilanteeseen – avoin varhaiskasvatus ja kerhot ovat tärkeä tuki etenkin lapsiaan kotona hoitaville vauvaperheille

Varhaiskasvatuksen kerhot ja avoin varhaiskasvatus mahdollistavat sen, ettei kaikkien perheiden tarvitse hakea varhaiskasvatuspaikkaa täysistä päiväkodeista, kirjoittaja toteaa.

Vantaan kaupunki ilmoitti 8. huhtikuuta sulkevansa varhaiskasvatuksen kerhot ainakin huhtikuun ajaksi henkilöstöresurssien turvaamiseksi. Avointa varhaiskasvatusta tarjoavat asukaspuistot ja avoimet päiväkodit on suljettu jo aikaisemmin.

Nämä ovat palveluita, jotka eivät ole suurelle osalle vantaalaisista tuttuja johtuen osittain niiden puutteellisesta markkinoinnista.

Avoin varhaiskasvatus on vähäisestä näkyvyydestään huolimatta kotona lapsiaan hoitaville perheille erittäin tärkeä arjen tukimuoto, joka tarjoaa lapsille mahdollisuuden osallistua monipuoliseen varhaiskasvatuksen toimintaan ja vanhemmille sosiaalista tukea.

Varhaiskasvatuksen kerhoryhmät taas toimivat kahtena tai kolmena päivänä viikossa kolmen tunnin ajan, ja toiminta vastaa päiväkotien varhaiskasvatuksen sisältöä.

Erityisen tärkeitä avoin varhaiskasvatus ja kerhot ovat vauvaperheille, joissa myös isompia sisaruksia hoidetaan kotona, ja tyypillinen asiakasperhe onkin juuri tällainen.

Lapsen hoitaminen ja kasvatus kotona päiväkodin sijaan ei ole vain arvokysymys, jollaisena se usein esitetään, vaan taustalla on monenlaisia syitä, jotka voivat olla esimerkiksi taloudellisia tai koko perheen jaksamiseen liittyviä.

Kerhossa varhaiskasvatukseen osallistuvat lapset jäävät täysin eriarvoiseen asemaan verrattuna niihin lapsiin, jotka ovat päiväkodissa niin sanotussa virikehoidossa, kun kerhot suljettiin päivän varoitusajalla.

Kerhon sulkemisen myötä moni lapsi jää viikoiksi vaille ryhmätoimintaa sekä kontaktia omiin kavereihin ja kerhon aikuisiin, eikä perhekään voi kääntyä avoimen varhaiskasvatuksen puoleen sen ollessa suljettuna.

Avoimen varhaiskasvatuksen ja kerhojen ollessa suljettuna moni perhe alkaa varmasti harkita varhaiskasvatuspaikan hakemista isommille lapsille jo valmiiksi täysistä päiväkodeista.

Laadukkaan kasvatuksen tarjoaminen kotona ei ole varsinaisesti ”rakettitiedettä”, mutta kaverisuhteiden ja ryhmätaitojen kehittämistä on jo haastavampaa toteuttaa yksin kotona.

Näiden taitojen opettelussa osaavan henkilökunnan tarjoama kasvatustoiminta ja muiden perheiden seura on iso apu.

Myös kotona olevalle vanhemmalle avoimen varhaiskasvatuksen sosiaalinen tuki on tärkeää; osalle vanhemmista asukaspuiston ohjaaja voi olla ainoa ihminen, joka joskus kysyy mitä kuuluu.

Kun kerhot ja avoin varhaiskasvatus on suljettuna, jää monen perheen arkeen iso aukko ja perheiden sosiaalinen hyvinvointi kärsii.

Varhaiskasvatuksen kerhot ja avoin varhaiskasvatus mahdollistavat sen, ettei kaikkien perheiden tarvitse hakea varhaiskasvatuspaikkaa täysistä päiväkodeista.

Vantaalla on ollut hyvin toimiva tapa toteuttaa päiväkotien ulkopuolella tapahtuvaa varhaiskasvatusta, ja toivon, että siihen palattaisiin heti kun resurssit sen sallivat.

Linda Korpikoski