Vaaliareena: Harrastaminen ei saa olla kiinni lompakon paksuudesta – "Vantaan kuuluu tehdä kaikista tiloista maksuttomia silloin, kun toiminta kohdistuu alle 20-vuotiaisiin"

Liikkumattomuus korostuu erityisesti yläkouluikäisillä nuorilla. Usein vähäisen liikkumisen taustalla ovat korkeat harrastuskustannukset tai se, ettei mieleistä lajia ole löytynyt, kirjoittaja toteaa.

Vantaalla liikuntatilat ovat olleet maksuttomia alle 18-vuotiaille, kun toiminta on osoitettu vantaalaisille.

Hinnoittelu on kuitenkin ollut epäreilua riippuen siitä, minkä hallinnon mukaan mennään, sillä tiloja on siirtynyt liikunnan palvelualueen hallintaan liikuntayhtiöiden purun jälkeen sekä opetuslautakunnan alaisuudesta.

Tämän takia koottiin työryhmä, jossa ideana on liikunnan maksuperusteiden yhtenäistäminen. Työryhmän jäsenenä olen joutunut pettymään, ettei aiemman kaltaista maksuttomuutta tahdota jatkaa eikä sitä ole edes vaihtoehtona muiden rinnalla.

Työryhmässä kuitenkin työstetään matalan kynnyksen harrastustoimintaa, joka antaa mahdollisuuden kokeilla erilaisia harrastuksia, jolloin lapset ja nuoret voivat löytää mieleistään tekemistä.

Tällainen toiminta saisi tilat käyttöönsä, mutta maksuttomuutta tulisi erikseen hakea. Jos toiminta täyttää tietyt kriteerit, kuten että toiminta on kaikille avointa tai se ei vaadi seuran jäsenyyttä, saisi toiminta käyttöön maksuttomat tilat.

Monille seuroille tämä ei ole vaihtoehto, sillä heillä on jäsenmaksuja ja ryhmätoimintaa, jolloin he joutuvat maksamaan tilan käytöstä, oli se sitten Vantaan kaupungin koulun liikuntasali tai jokin muu tila.

Harrastaminen on jo nykyisellään kallista. Liikuntatilojen maksullistaminen tullaan kustantamaan todennäköisesti harrastajilta lisäämällä maksuja. Tämä on mielestäni epäreilua, sillä jokaisella lapsella ja nuorella tulisi olla oikeus harrastaa riippumatta taloudellisesta tilanteesta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan vanhempien matalalla sosioekonomisella asemalla on selvästi vaikutus lasten vapaa-ajan liikkumiseen ja harrastamiseen.

Liikkumattomuus korostuu erityisesti yläkouluikäisillä nuorilla. Usein vähäisen liikkumisen taustalla ovat korkeat harrastuskustannukset tai se, ettei mieleistä lajia ole löytynyt.

Vantaan kaupungin tulee kannustaa liikkumaan ja sen tulee mahdollistaa nuorille harrastus. Vantaan ei tule kannustaa hintojen nostoon tai lisätä seuroille byrokratiaa.

Seuratoiminta on liikkuvan kansalaistoiminnan ydin. Kaupunkina meidän pitää tehdä seurojen kanssa yhteistyötä sekä mahdollistaa laadukas ohjaus, matala kynnys, monipuolista toimintaa sekä tilojen maksuttomuus.

Tuen lähtökohtaisesti työryhmän työstämää matalan kynnyksen harrastustoimintamallia, mutta Vantaan kuuluu mielestäni tehdä kaikista tiloista maksuttomia silloin, kun toiminta kohdistuu alle 20-vuotiaisiin.

Tämän avulla varmistetaan, etteivät liikkumisen edellytykset vaadi perheiltä paksua lompakkoa. Vantaan tulee mennä hyvinvointi edellä eikä keskittyä voitontavoitteluun.

Funda Demiri Vapaa-ajan lautakunnan jäsen vaaliehdokas (vas.)

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut