Mielipide | Autoliikenteeseen pohjautuva kaupunkirakenne on aikansa elänyt – ratikan maksaminen kirpaisee hetken, mutta se on satsaus tulevaisuuteen

Kasvavaan autoliikenteeseen pohjautuva kaupunkirakenne on aikansa elänyt, ympäristöä ja resursseja tuhlaava, kirjoittaja toteaa.

Perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu Pietari Jääskeläinen vaatii kirjoituksessaan tulevaa valtuustoa päättämään heti Vantaan ratikasta. Olen samaa mieltä – siten, että valtuusto äänestää raitiotien puolesta.

Jääskeläisen perusteet ontuvat. Raitiotie – ja raideliikenne ylipäätään – on kaikkea muuta kuin ”vanhakantainen” ja kömpelö joukkoliikennejärjestelmä. Päinvastoin, kasvavaan autoliikenteeseen pohjautuva kaupunkirakenne on aikansa elänyt, ympäristöä ja resursseja tuhlaava.

Esimerkkejä raideliikenteen toimivuudesta ei tarvitse hakea kaukaa. Eurooppa on täynnä pienempiäkin kaupunkeja, joiden joukkoliikennejärjestelmä nojaa onnistuneesti erilaisiin raidejärjestelmiin.

Tämä on ymmärretty hyvin pääkaupunkiseudun keskuksessa Helsingissä, jonka raidejärjestelmään myös Vantaan ratikka tukeutuu ja yhtyy Mellunmäessä.

Ratikka tarjoaa luontevan, kestävän ja kapasiteetiltaan kattavan yhdyssiteen Helsingin metron, itäisen Vantaan, Tikkurilan, kauppakeskus Jumbon ja lentokentän välille.

Korona-ajan poikkeusolot ja siitä johtuva lentoaseman vähäinen käyttö ovat todellakin poikkeusoloja, eivät lopullisia olosuhteita, joten niihin vetoaminen raideliikenteen vastustamiseksi ei kanna.

Vantaan, kuten koko pääkaupunkiseudun, väestömäärän odotetaan jatkavan voimakkaasti kasvua, mikä lisää paineita toimivan joukkoliikenteen järjestämiseksi. Vastaus siihen ei ole katuverkon tukkiminen lisääntyvällä autoliikenteellä.

Raitiotien rakentaminen maksaa, totta kai, ja kirpaisee lyhyellä tähtäimellä, mutta pidemmän päälle se maksaa itsensä takaisin ja on panostus tulevaisuuteen.

Linjastoa on myös jatkossa järkevää laajentaa edelleen ja kehittää siten asuinympäristöämme toimivammaksi ja houkuttelevammaksi.

Ari Suramo

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut