Vaaliareena | Vantaan ylijäämät käytettävä koronan aiheuttaman hoitovelan purkamiseen

Julkisuudessa on vaiettu siitä, että Vantaan taloudella menee erittäin hyvin. Pääosin se johtuu maan hallituksesta, joka on lapioinut myös Vantaalle enemmän rahaa kuin kukaan uskalsi odottaa, kirjoittaja sanoo.

Kansallinen taistelu koronapandemiaa vastaan alkaa toivottavasti kääntyä jo loppusuoralle. Toimitusvaikeuksista huolimatta rokotukset etenevät ja maan punavihreä kansanrintamahallitus on julkistanut ohjelmansa Suomen avaamiseksi.

Tein jo tammikuussa valtuustoaloitteen siitä, että myös Vantaalla pitää pian koota kokonaisvaltainen jälleenrakennuksen ohjelma, strategia ulos koronakriisistä.

Kireellisintä on purkaa pandemian aikana kasaantunut hoitovelka. Se kertoo, kuinka paljon vähemmän ihmisten muita sairauksia ja sosiaalista hyvinvointia on kriisin aikana hoidettu.

Kaupunki onkin laskenut velan suuruutta. Kun ynnätään yhteen hoitamatta jääneet terveyspalvelut, hammashoito, mielenterveys, päihdehoito sekä vanhus- ja vammaispalvelut, puhutaan noin 22–25 miljoonasta eurosta.

Erikoissairaanhoitoa järjestävässä Husissa hoitovelka tarkoittaa isoa joukkoa havaitsematta jääneitä syöpiä sekä sydän- ja verisuonisairauksia ja kakkostyypin diabetesta, joiden hoitoa ei ole päästy aloittamaan. Näin koko ongelman suuruutta ei vielä edes tiedetä.

Samalla julkisuudessa on kokonaan vaiettu siitä, että Vantaan taloudella menee erittäin hyvin.

Pääosin se johtuu maan hallituksesta, joka on lapioinut myös Vantaalle enemmän rahaa kuin kukaan uskalsi odottaa. Mutta samalla myös verotulot kasvoivat selvästi.

Tämä veti kaupungin tilinpäätöksen 54,6 miljoonaa euroa plussalle. Vuosikate puolestaan oli järisyttävät 166,8 miljoonaa euroa. Sillä tarkoitetaan rahasummaa, joka kaupungilla jää investointeihin ja lainojen maksuun, kun juoksevat menot on maksettu.

Lisäksi Vantaa lyhensi velkojaan lähes 50 miljoonalla. Yhteensä tällä kuntavaalikaudella velkoja on maksettu pois nettona yli 200 miljoonaa euroa. Myytti velkaisesta Vantaasta alkaa kaatua.

Silti virkamiesjohdolla ja kaupungin valtapuolueilla on yhä himo ja kiire heikentää ihmisten palveluita.

Vasemmistoliiton linja on ollut, että ohimenevän koronakriisin varjolla ei pidä tehdä pysyviä sopeutuksia kaupungin palveluihin.

Kaupungin ylijäämät pitääkin käyttää koronan tuoman hoitopommin purkamiseen, ennen kuin se räjähtää käsiimme.

Antero Eerola Vasemmistoliiton valtuustoryhmän pj. sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen vaaliehdokas

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut