Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Vantaan paheneva roskaongelma näkyy lähes joka paikassa – lääkkeeksi sopisi mojova sakko

Kirjoittajan mielestä roskaamiskulttuuri olisi saatava kitkettyä pois.

Kevään tultua ei Vantaan pahenevaa roskaongelmaa ei voi olla huomaamatta.

Pakkalan ja Aviapoliksen alueen pensaikot, viheralueet ja tienvarret ovat talven jäljiltä todella rumassa ja epäsiistissä kunnossa. Roskia ja kasvomaskeja riittää silmän kantamattomiin.

Kauppojen ja hypermarkettien parkkipaikat ja viheralueet ovat niin ikään todella epäsiistissä kunnossa. Ja mikä pahinta; Vantaan kaupunki ei pysty tilanteeseen puuttumaan. Nyt tilanteen on muututtava.

Vaikka Pakkalan alueesta kirjoitan, ongelma on yleinen koko Vantaalla ja tähän pitää alkaa puuttua kaupunginjohtoa, valtuustoa ja yrityksiä myöten.

Puolet roskaongelmasta selittyy roskisten vähäisellä määrällä, joten nyt olisi tärkeää saada roskiksia lisättyä jokaiselle bussipysäkille, kauppojen ja markettien parkkipaikoille sekä kadunkulmiin. Loppu selittyy ihmisten välinpitämättömyydellä. Asennekasvatus muun muassa oppilaitoksissa olisi paikallaan.

Toisille on itsestään selvyys, että roskat viedään roskikseen, mutta toisille riittää se että, roska vain pudotetaan maahan oletuksena, että joku sen siitä siivoaa ennemmin tai myöhemmin. Onko kotonakin tapana se, että roskat ja tupakantumpit tiputetaan olohuoneen lattialle? Tuskin. Fakta on kuitenkin se, että ne vaikutteet mitä kotoa ja kaveripiiristä saadaan, pysyvät läpi elämän.

Vantaalla toimii aktiivisesti kolme vuotta sitten perustettu Sairaan Siisti Vantaa -Facebook-ryhmä, jonka jäsenet siivoilevat aktiivisesti kaupungin viheralueita. Osa vantaalaisista kuuluu myös Roska Päivässä-liikkeeseen.

Näiden ryhmien panostaminen siistiin ympäristöön on suorastaan ihailtavaa, mutta tämä ei yksistään riitä, ellei kaupunki ala tiukentaa politiikkaa roskaamisen suhteen. Pienenkin roskan heittämisestä maahan olisi hyvä määrätä mojova sakko.

Pakkalassa, Elannontiellä on Yrityspuiston autopaikkojen omistama pysäköintialue, joka viime kesänä siivottiin perusteellisesti romuautoista ja muista kulkuneuvoista. Ikäväkseni on jälleen todettava, että alue on jälleen alkanut muistuttaa keskitettyä kaatopaikkaa.

Voisiko tämän alueen nyt siivota perusteellisesti ja estää alueelle ajaminen vaikkapa betoniporsailla? Katupölyn hillitsemiseksi alue olisi hyvä asfaltoida.

Kohta puolitoista vuotta jatkunut korona-aika on ajanut ihmiset etätöihin koteihinsa. Jotkut ovat joutuneet lomautetuksi ja toiset työttömiksi.

Nyt Vantaan kaupungin kannattaisi hyödyntää nämä olosuhteet ja palkata työttömiä ja lomautettuja viheralueiden, puistojen ja tienvarsien kunnossapitoon sekä roskapoliiseiksi vahtimaan muun muassa toimintaa bussipysäkeillä, kauppojen ja hypermarkettien edustoilla.

Useassa suurkaupungissa, kuten Singaporessa, tämä käytäntö toimii, joten kyllä tämän saa toimimaan myös Vantaallakin ja miksi ei myös koko Suomessa.

Nyt pitää löytyä jokaiselta tahtotilaa siistimmän elinympäristön puolesta.

Jukka Lyly