Mielipide: Vanhusten ulos vieminen vaatii aikaa ja henkilökuntaa – Omainen, milloin itse veit viimeksi vanhuksen ulos?

Kirjoittaja kertoo, miksi vanhusten ulkoilun järjestäminen hoivakodeissa on välillä vaikeaa. Arkisto/Outi Paappanen

Jos kaksi hoitajaa tekee kolmen työt, ei silloin ensimmäisenä mietitä, että keitäpä tänään viedään ulos, kirjoittaja toteaa.

”Vanheneva vantaalainen” mietti mielipidekirjoituksessaan, pääseekö vanhainkodin asukki ulos, sillä pääseväthän vangitkin!

Mitäpä luulet, että tapahtuu, jos osastolta päästetään ulos 12 dementoitunutta, joista osa on pyörätuolissa, osa sänkypotilaina kokonaan? Kun yksi hoitaja lähtee ulos hän työntää yleensä yhtä pyörätuolissa ja yksi tai kaksi vanhusta kävelee.

Kesällä ulos on helpompi lähteä. Silloin myös viedään vanhuksia parvekkeille. Kesäisin järjestetään lisäksi ulkona grillausta ja muita tapahtumia vanhuksille.

Talvella ulkoiluun kuluu aikaa, kun vanhukset puetaan ja hoitaja juoksee pukukaapilleen talon kellariin vaihtamaan vaatteet, ellei talossa ole hoitajille talvivaatteita. Hygieniasyistä omia talvivaatteita ei pueta työvaatteiden päälle.

Tästä johtuen talvisin käydään harvemmin ulkona ja vapaaehtoiset kävelyttäjät saavat mukaansa vain niin sanotut ”helpot” kävelijät.

Jos yksi hoitaja on sairaana aamuvuorossa, harvoin tilalle saadaan sijaista, eli kaksi hoitajaa tekee kolmen työt, eikä silloin ensimmäisenä mietitä, että keitäpä tänään viedään ulos!

Sitten ikuisuuskysymys: miksi vanhukset pääsevät suihkuun vain kerran viikossa?

Joka aamu vanhusten kasvot, kädet, kainalot ja intiimialue pestään. Sama illalla. Vanhukset eivät hikoile, ellei jokin sairaus aiheuta sitä, eli suihkutus monta kertaa viikossa vain kuivattaa ihoa turhaan.

Aamutoimet vievät aikaa, kun samalla tuet vanhuksen omatoimisuutta ja annat huomiota.

Jos vuorosta uupuu hoitaja, työmäärä tietysti lisääntyy ja jos sattuu vielä olemaan suihkutus omalle hoidokille, se vie aikaa enemmän.

Työpaikassani vanhukset otetaan mukaan, kun poistutaan osastolta esimerkiksi kopioita ottamaan, viedään lappuja osastonhoitajalle, viedään roskia ja niin edelleen. Eli liikutaan siellä täällä vanhus mukana, vaikkakaan ei aina ulkona.

Se on ikävä kyllä totta, että on paikkoja, joissa pakolliset hommat tehdään eikä sitten muuta. Onko syy sitten osastonhoitajassa vai hoitajissa vai ylihoitajassa?

Käsi sydämellä omainen: milloin itse viimeksi veit vanhuksen ulos?

Hoitaja

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut