Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Matkustamisesta pitää tehdä turvallista, jotta Helsinki-Vantaan lentoliiketoiminta saadaan uuteen nousuun – tämä vaatii selkeitä ohjeita ja nopeita päätöksiä

Helsinki-Vantaan lentoasema ympäristöineen on Suomen toiseksi suurin työpaikkakeskittymä. Koronapandemiassa lentoliikennetoimiala on ottanut iskuja vastaan matkustajamäärien romahtaessa.

Vantaan, ja koko Suomen, kannalta on olennaista, että lentoliiketoiminta saadaan koronapandemian jälkeen kasvuun. Jos näin ei tehdä, voi Helsinki-Vantaan asema Aasian liikenteen solmukohtana vaarantua.

Jotta matkustus vilkastuu pandemian jälkeen, tulee sen tuntua matkustajista turvalliselta ja selkeältä. Kun lentoliput ostaa ja astuu koneeseen, on voitava luottaa sihen, että riski sairastumisesta on pieni.

Tähän tähtää myös Vantaan kaupunginjohtajan asettama työryhmä raportissaan, joka julkaistiin tiistaina.

Vaikka lentoasemalla testataan nyt sekä yksittäisiä matkustajia että kokonaisia lentokoneellisia, ei se ole sujuva käytäntö jatkossa, kun matkustajamäärät kasvavat.

Viime vuonna huomattiin karulla tavalla, että lentoaseman toiminta poikkeustilanteessa ei ollut oikein kenenkään hoidossa. Vastuuta palloteltiin eri ministeriöiden, viranomaisten ja toimijoiden välillä. Tiedonkulku oli sekavaa.

Nyt olisi oikea aika miettiä, miten taataan turvallinen matkustaminen tilanteessa, jossa rajat aukeavat ja kansainvälinen matkustaminen lähtee kasvuun.

Yksi työryhmän ehdotuksista oli, että matkustaja esittää jo lähtömaassa, ennen koneeseen nousua, terveystodistuksen, josta käy ilmi joko saatu koronarokotus, negatiivinen koronatestitulos tai tieto jo sairastetusta koronaviruksesta. Näin koneeseen nousevat terveet matkustajat ja esimerkiksi koronatartunnan riski on pieni.

Terveystarkastusta ei siten tarvitsisi tehdä kovin laajalti kohdemaassa.

Lentokentän alueelta on kadonnut noin 16 000 työpaikkaa. Matkustajamäärien palautuminen koronapandemiaa edeltävälle tasolle vie pitkään.

Nyt tarvitaan päätöksiä ja selkeät käytännöt siitä, miten maahantulo jatkossa onnistuu turvallisesti.