Mielipide: | Tehdään yhdessä -hanke syntyi Vantaalla vastaamaan vanhusten palvelutarpeeseen – ratkaisu yhdistää kotoutumisen edistämisen ja naapuriavun

Kirjoittaja muistuttaa hankkeesta, jossa seniori palkkaa ilman välikäsiä maahanmuuttajan avukseen.

Nimimerkki ”Hoitaja” kertoo mielipidekirjoituksessaan (VS 28.4.), miksi laitoksissa vanhusten ulkoiluttaminen on ongelmallista.

Joka sana on totta. Samoja esteitä kohtaavat myös kotona asuvat huonokuntoiset vanhukset. Omaisilla on työnsä tai he asuvat kaukana. 90-vuotiaan lapsetkin ovat eläkeikäisiä eivätkä aina jaksa auttaa vaikka haluaisivatkin.

Vantaan Akateemisten Naisten piirissä pohdittiin miten ratkaista ongelma, jossa apua tarvitsevat ja sitä tarjoavat voisivat kohdata. Näin syntyi Tehdään yhdessä -hanke.

Myyrmäki lähiympäristöineen valikoitui pilottikohteeksi, koska se on tyypillinen 70-luvulla rakennettu lähiö, jossa asukkaiden keski-ikä nousee nopeasti.

Lue myös: Maahanmuuttajat auttavat senioreita kotiaskareissa – "Ihmisillä on edelleen ennakkoluuloja"

Eläkeikäiset ovat keskituloisia, joille markkinahintaisen kotiavun osto tuntuu kalliilta. Kunnallinen kotiapu on ylikuormitettu eikä pysty tosiasiassa vastaamaan muuhun kuin huonokuntoisten hoitoon.

Myyrmäessä aikoinaan alkaneen Luetaan yhdessä -verkoston ryhmissä nähtiin, miten vaikeaa heikosti koulutetun maahanmuuttajanaisen on työllistyä. Lyhyellä kurssilla mahdollisesti saavutettu auttava kielitaito ei kasva, koska sellaiset arkitilanteet puuttuvat, joissa kieltä voisi käyttää.

Näistä kahdesta tosiasiasta heräsi ajatus uudenlaisesta kotoutumisen ja naapuriavun yhdistelmästä. Seniori palkkaa ilman välikäsiä maahanmuuttajan avukseen. Heikko suomenkielen taito ja muodollisen koulutuksen puute ei merkitse, että ihmisellä ei olisi muita taitoja.

Korona-pandemian vuoksi toiminta on nyt vähäistä, mutta muutama seniori ostaa nytkin siivouspalveluja ja esimerkiksi omaishoitajat ovat käyttäneet maahanmuuttajia ulkoiluttajina.

Tehdään yhdessä -hanke otti myös yhteyttä paikalliseen vanhusten palvelukeskukseen ja pyysi välittämään tietoa omaisille, jotka ymmärtävät hoitajien kiireen ja haluaisivat ostaa ulkoilutusapua laitoksessa hoidettavalle.

Valitettavasti korona-aikana niin vierailuja kuin ulkoiluttajan käyttöä ei ole voitu toteuttaa.

Palvelun käyttö, olipa se siivousta, kaupassa käyntiä tai ulkoilutusta maksaa 11 euroa tunti plus parin euron sivukulut. Vanhukselle ostetusta palvelusta lapset ja lapsenlapset saavat kotitalousvähennyksen.

Kun palataan normaaliarkeen, tieto tästä mahdollisuudesta toivottavasti tavoittaa laitoksissa tai kotona yksin asuvien omaiset ja suo vanhuksille mahdollisuuden ulkoiluun.

Marja Liisa Toivanen Tehdään yhdessä -hankkeen ohjausryhmä

Lue myös: Maahanmuuttajanaista voi auttaa myös palkkaamalla hänet töihin

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut