Vaaliareena | Lapsiperheiden sekä erityislasten palvelut turvattava Vantaalla

Kirjoittaja korostaa, että kouluihin on saatava opettajille ja muulle henkilökunnalle enemmän tietoutta erityislapsista.

Erityislapsen äitinä luen jatkuvasti lehdistä, foorumeista, ryhmistä ja blogeista eri neuropsykiatristen ominaisuuksien omaavien perheiden arjesta. Lähes 90-prosenttisesti näissä toistuu sama surullinen kaava kuin oman lapseni kohdalla, hoidon piiriin pääsyn vaikeus.

Oma poikani pääsi hoitoon 5-vuotiaana, mutta vasta 10-vuotiaana hän sai ADHD-diagnoosin, joka kuitenkin oli selkeäoireinen.

Mikäli en olisi taistellut, olisiko poikani saanut koskaan apua? Olisiko hänestä tullut yksi väliinputoaja muiden joukossa?

Tällä hetkellä hoidon piiriin pääsy on erittäin vaikeaa sekä erittäin hidasta. Tähän on tultava muutos. Mikäli perhe pyytää apua, on sitä saatava viipymättä tai ainakin yhden kuukauden kuluessa alkuarviosta.

Mikäli hoidon piiriin pääsy on näin vaikeaa eikä resursseja, hoitajia ja lääkäreitä ole, on ensiarvoisen tärkeää ja suotavaa käyttää näissä tapauksissa ostopalveluseteleitä, kuten muissakin terveydenhuollon palveluissa. Lapsissamme, myös erityislapsissamme on tulevaisuus, heihin on panostettava.

Lasten kohdalla säästäminen ei toimi, se luo yhteiskunnalle mittaavat jälkikulut. Lapset ovat vaarassa syrjäytyä, vanhemmat uupuvat ja jäävät pois töistä sairaslomalle, tai auttamaan lastansa. Vanhemmat eivät tiedä, eivätkä osaa hakea kaikkia tukia ja palveluita jotka perheelle kuuluu.

Paperiviidakko on loputon. Perheet tarvitsevat tukiasioihin selkeyttä:

Mistä saan apua ja tukea diagnoosin jälkeen? Mihin kaikkiin tukimuotoihin perhe tai lapsi on oikeutettu?

Kouluun pelkästään on mahdollista saada useita tukimuotoja, muun muassa koulukyydit, kolmiportainen tuki koulussa, koulunkäynnin ohjaajan palvelut, pienryhmäopetus, kuulokkeet, sermit, stressilelu, popit ja säkkituoli.

Kotiin ja perheelle on valtavasti apuja, jos tietää vain mistä etsiä, mutta niin sen ei kuuluisi mennä. Nämä kaikki tulisi olla löydettävissa yhdestä paikasta selkeästi.

Lasten ja erityislasten avun tarve ei pelkästään ole hoidon piiriin pääsyä. Kouluihin on saatava opettajille ja muulle henkilökunnalle enemmän tietoutta erityislapsista. On saatava lisää resursseja, opettajia, apuopettajia ja tukimuotoja kaikille oppilaille. Meistä kaikki ovat yhtä arvokkaita, ja kaikki aivan erilaisia.

Lapset jotka ovat äänekkäitä, repivät monisteet ja kokeet, piiloutuvat pulpetin alle saattavat helposti joutua silmätikuksi, leimaantua häiriköksi. Lapsi joka voi olla täydellinen opiskelija koulussa, purkautuu kotona raivoten.

Vanhempi ilmoittaa huolestaan kouluun, mutta häntä ei kuulla, koska koulussa ei näyttäydy ongelmia. Vanhemmat on otettava tosissaan, ilman syyllistystä.

Opiskelija saattaa sinnitellä koko päivän erilaisten ärsykkeiden keskellä ja kuormitusta voivat tuoda aivan normaaleina pidetyt asiat: ilmastointilaitteen humina, kirkas kattovalo, kovat äänet, liika hiljaisuus, papereiden kahina, puhuminen, opettajan opetus, siirtymätilanteet, sukat puristavat, ruoan koostumus, tuoli on kova, muutokset aikatauluissa, astioiden kolina.

Ne voivat olla toiselle tavallisia arjen ääniä, mutta erityislapsille erilaisten aistien kuormitusta.

Tämän vuoksi on ensiarvoisen tärkeää saada hoidon piiriin pääsy toimimaan ja tietoutta kouluun, jotta opettajat voivat reagoida muutenkin kuin tekemällä turhaan lastensuojeluilmoituksia, kun oikea paikka on esimerkiksi perheneuvola tai neuropsykiatrian poliklinikka.

Perheen ja koulun yhteistyö on ensiarvoisen tärkeää, ja tietenkin hoitokontakti siihen lisättynä.

Kouluhenkilökunnan ja opettajien on myös muutettava kohtaamiset ja ennakkoasenteet, pelkän paperin tai diagnoosin takia. Onko oppilaalla mitään mahdollisuutta pärjätä jos hänet leimataan häiriköksi pelkkien papereiden ja diagnoosin vuoksi?

Vaaliehdokas Anri Berg (kesk.)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut