Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaaliareena | Kankea ja kallis ratikka ei kuulu Vantaalle – tilalle kaasubusseja ja biokaasulaitos

Kirjoittajat esittävät Vantaalle kaasubussilinjastoa.

Tuleva kaupunginvaltuusto äänestää Vantaan ratikasta vuonna 2023. On täysin mahdollista, että ratikka äänestetään nurin, koska se on kankea ja ylettömän kallis.

Edullisin ja ekologisin vaihtoehto on, että ratikan sijaan Vantaa rakentaa oman biokaasulaitoksen ja sen kaasua polttoaineena käyttävän kaasubussilinjaston. Myös muut Vantaan kaupungin autot siirtyisivät paikallisesti tuotettuun biokaasun käyttöön.

Mallia voidaan hakea Vaasasta tai Ruotsin Linköpingistä, joissa on jo sekä biokaasulaitos että biokaasubussit. Biokaasulaitos tuottaa puhdasta biokaasua muun muassa kotitalouksien biojätteistä, jätevesilietteestä ja teollisuuden pilaantuneista ruokaeristä.

Biokaasun kasvihuonepäästöt ovat 90 prosenttia alhaisemmat verrattuna bensiiniin ja dieseliin sekä nyt tuotettuun sähköön. Biokaasu on edullista, alle euron per litra. Vantaa voisi myydä sitä myös yksityisautoilijoille.

Biokaasubussien hankintahinta on dieselbussien luokkaa. Ne tulevat moninkertaisesti halvemmaksi kuin kalliit ratikat.

Ratikan linjat on aina sidottu raiteisiin, kun taas bussilinjasto on joustava. Biokaasubussit ovat hiljaisia, ne eivät kolise tai kirsku kuten ratikat.

Mellunmäki–Hakunila–Tikkurila-välille biokaasubusseille voidaan rakentaa oma kaista. Tikkurilasta ylivoimaisesti nopein reitti lentokentälle on vaihto kehäradan junaan. Muihin suuntiin vaihto käy kätevästi eri linjojen busseihin.

Kallista radan alittavaa tunnelia ei tarvita.

Niilo Kärki valtuustoryhmän pj. vaaliehdokas (ps.) Kai-Ari Lundell valtuustoryhmän varapj.vaaliehdokas (ps.) Peter Mansner Vantaan Perussuomalaisten hallituksen jäsen vaaliehdokas