Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Hoivakodeissa asuvilla vanhuksilla on oikeus päästä ulkoilemaan – "Ihmisen passivoiva säilöminen sisätiloissa ei ole hyvää elämää"

Toivomme, että omaiset nähtäisiin voimavarana, eikä haittatekijänä hoitokodin arjessa, kirjoittaja toteaa.

Hoitokodeissa asuvien vanhusten ulkoilu vaatii aktiivista toimintaa. Jos koko vuorossa olevan henkilökunnan työpanos kuluu perusasioihin, ei ulkoilu ole mahdollista hoitajien toteuttamana.

Ymmärrän täysin, että työntekijöiden täytyy keskittyä perustehtäviin, jos muuhun ei ole mahdollisuutta. Nimimerkki Hoitajan (VS 28.4.) esille tuomat käytännön ongelmat ovat varmasti todellisia.

Valitettavasti aktiivisten perheenjäsenten panosta vanhuksen ulkoiluun ei aina oteta ilolla vastaan hoitokodissa. Sitä en ymmärrä.

Me pääkaupunkiseutulaiset olemme joutuneet kärsimään koronarajoituksista eniten ja pitkäkestoisimmin Suomessa. Tilanne on haitannut erityisen raskaasti hoitokodeissa asuvien elämää.

Meidän tapauksessamme ulkoilu perheenjäsenen kanssa talvella oli mahdollista enintään kolme kertaa viikossa 30 minuuttia kerrallaan. Perheenjäsenemme pukeminen jäi hoitajan tehtäväksi, koska omainen ei koronarajoitusten vuoksi voinut mennä sisälle.

Emme voineet olla huomaamatta, että vanhan ihmisen talviulkoilupukeminen oli osalle hoitajista uusi ja outo asia. Pyrimme antamaan täsmälliset pukeutumisohjeet, mutta aina se ei auttanut, vaan omaisemme oli puettu turhan kevyesti. Vanhan ihmisen verenkierto on yleensä huono, minkä vuoksi riittävän lämmin kerrospukeutuminen on edellytys miellyttävälle ulkoilulle.

Kotona asuessaan omaisemme ulkoili päivittäin. Ulkoilu on ollut osa hänen elämäänsä aina. Ulkoilun pitäisi olla mahdollista myös hoitokodissa. Tämän olemme perheenjäseninä pyrkineet turvaamaan. Ilman meitä ulkoilu olisi jäänyt pariin kertaan vapaaehtoisten toteuttamana kesällä 2020 hyvän koronavirustilanteen aikaan.

Ulkoilu ei Suomessa ole hoitokodissa asuvan vanhuksen oikeus, vaan ulkoilu selvästi nähdään ylimääräisenä ylellisyytenä etenkin talviaikaan. Tästä epäinhimillisestä asenteesta on korkea aika päästä eroon.

Ulkoilu pitää tehdä mahdolliseksi myös heille, jotka tarvitsevat apua asiassa. Tähän pitää löytyä rahoitus ja muut resurssit. Miten vantaalaiset kuntavaaliehdokkaat vastaavat tähän haasteeseen? Sen me omaiset haluamme kuulla.

Hoitoalan koulutuksessa on painotettava nykyistä enemmän vanhuksen aktiivisuuden ja toimintakyvyn ylläpidon tärkeyttä. Elämän pitää loppuun saakka olla niin monipuolista kuin mahdollista. Ihmisen passivoiva säilöminen sisätiloissa ei ole hyvää elämää. Toivomme, että meidät omaiset nähtäisiin voimavarana, eikä haittatekijänä hoitokodin arjessa.

Ulkoilu oikeudeksi