Mielipide | Kiinteistövero on pidettävä kohtuullisena – "Vuosien 2009 ja 2020 välillä Vantaan kiinteistövero on noussut 95 prosenttia"

Osakkeita, rahaa ja monia irtaimen omaisuuden muotoja voi omistaa ilman veroseuraamuksia, mutta kiinteistön omistamisestako pitäisi rankaista, kirjoittaja ihmettelee.

Kiinteistöveron tuotto on kasvanut tasaisesti, vaikka isoja uudistuksia ja valtakunnallisia korotuspäätöksiä ei ole toteutettu muutamaan vuoteen. Vuosien 2009 ja 2020 välillä on Helsingin, Espoon ja Vantaan kiinteistövero noussut 95 prosenttia.

Normaalisti kiinteistöveroprosentista päättää kaupunginvaltuusto. Edellä mainittujen kaupunkien osalta päätöksen on tehnyt lainsäätäjä, koska pääkaupunkiseudun isot kaupungit ovat halunneet pitää kiinteistöveron niin alhaalla kuin laki mahdollistaa. Eduskunta päättää siis käytännössä pääkaupunkiseudun kiinteistöveroista.

Kiinteistöverokertymä on valtakunnallisesti kasvanut 1993–2020 viisinkertaiseksi. 2020-luvun alussa rikottiin tuotoissa jo kahden miljardin euron raja, ja vuodesta 2009 kiinteistöveron kokonaistuotto on kaksinkertaistunut.

Kiinteistöliiton vertailussa keskustassa sijaitsevan vanhan kerrostaloyhtiön rakennuksen kiinteistövero on keskimäärin kaksinkertaistunut, tontin kiinteistövero noussut keskimäärin 30 prosenttia. Tyypillisesti rakennuksen kiinteistövero on noussut 11 vuodessa 120–130 prosenttia ja tontin kiinteistövero 20–100 prosenttia.

Miksi muita varallisuuden muotoja ei veroteta vastaavasti? Aikanaan päätettiin luopua yleisestä varallisuusverosta. Osakkeita, rahaa ja monia irtaimen omaisuuden muotoja voi omistaa ilman veroseuraamuksia, mutta kiinteistön omistamisestako pitäisi rankaista.

Miksi verotuksessa ei mennä lähemmäs ajatusta, jossa veroa menee mahdollisesta saadusta myyntivoitosta tai vuokrasta, eikä siitä, että omistaa kuluja aiheuttavan kiinteistön.

Taloyhtiöt maksoivat koko kiinteistöverosta runsaan viidenneksen, eli 417 miljoonaa euroa, vuonna 2020. Kunnissa verotuloilla katetaan menoja, ja vain pieni osa näistä käytetään kiinteistöjen ja asumisen hyväksi.

Mika Heikkilä toiminnanjohtaja Kiinteistöliitto Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut