Vaaliareena: Lasten ja nuorten turvallinen kasvuympäristö on aikuisten vastuulla

Kirjoittaja muistuttaa, että jokainen aikuinen pystyy eri tavoin vaikuttamaan turvallisen kasvuympäristön varmistamiseksi lapsille.

Täällä Itä-Vantaallakin nuorten käytös on puhuttanut useaan otteeseen viime aikoina. Tämä ei kuitenkaan ole vain Itä-Vantaan tai Itä-Helsingin ongelma, vaan laajempi yhteiskunnallinen ilmiö, joka koskettaa pientä osaa nuorista.

Näennäisestä suppeudestaan huolimatta se on usein näkyvää ja vaikuttaa ihmisten elämään monilla tavoilla.

THL:n blogissa nostetaan esiin asioita ilmiön takana ja keinoja siihen puuttumiseen. Väkivalta liittyy yhä useammin nuorten huumeiden käyttöön ja sen lieveilmiöihin.

Myös erilaiset jengit ja ryhmät, joihin nuoret kuuluvat, voivat lisätä väkivallan todennäköisyyttä nuoren elämässä.

Myös Vantaan Sanomat on hiljattain nostanut aihetta esiin. Järjestetyt tappelut eivät sinällään ole mitään uutta – nykyisistä keski-ikäisistäkin moni varmasti muistaa aiemmin melko yleiset kaupunginosien väliset “jengitappelut”.

Uutena huolestuttavana ilmiönä ovat nousseet esiin ”biiffit”, jotka ovat kahdenkeskeisiä välienselvittelyitä. Mutta nyt kyse onkin siitä, että alaikäiset sopivat tappelun johonkin, johon sitä tulee seuraamaan paljon yleisöä, ja pahoinpitely videoidaan monen hengen voimin.

Tuotokset jaetaan sitten sosiaalisessa mediassa, usein myös kiusaamis- ja nöyryytystarkoituksessa. Isoa roolia tässä siis näyttelee some.

Myös THL toteaa blogissaan: “Digitaaliset alustat ovat puolestaan mahdollistaneet alakulttuureja, jossa väkivaltatekoja taltioidaan ja videoita jaetaan”.

Väkivaltaan voi puuttua monialaisella yhteistyöllä, jossa mukana ovat muun muassa koulu, nuorisotoimi, järjestöt ja poliisi.

Kuntien resursseista päättävät tulevat valtuutetut. Vantaalla on vahvoja olemassa olevia rakenteita ja hankkeita käynnissä, joihin valtuutetut voivat nojata vaatimuksissaan. Esimerkiksi Unicefin lapsiystävällinen kunta, jonka tavoitteluun Vantaa on vuoden 2021 alusta lähtenyt mukaan.

Ei vain valtuutetut, vaan meistä jokainen, voi osaltaan vaikuttaa omassa lähipiirissään sekä edustamiensa organisaatioiden kautta siihen, että lapset saisivat elää ja kasvaa turvassa.

Tulevilla valtuutetuilla on erityinen rooli kulkea edellä ja näyttää esimerkkiä tekemällä päätöksiä, jotka nojaavat johdonmukaisesti tehtyjen lapsivaikutusten ja tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusvaikutusten arviointien tuloksiin.

Silloin päätökset ja toimet kohdentuvat sinne missä tarve on ja tuottavat tuloksia.

Johanna Sjöholm, kuntavaaliehdokas (fem.)

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut