Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Mielipide | Vantaan hallinto kaipaa kuntoutusta – "Avoimuus on valitettavasti yhä useammin muuta kuin pääsääntö"

Kuntalaisten monipuolinen osallistaminen kuuluu kuntalain nojalla valtuustolle. Kuuleminen on osallisuutta, kirjoittajat muistuttavat.

Vantaan hallinto ja kuntapolitiikka kaipaavat kuntoutusta. Siksi vapaaehtoiset sitoutumattomat asukkaat ovat liikkeellä, tosin virtuaalisesti. He pystyttivät someen teltan, Perjantaisaunan, missä he ovat helmikuusta lähtien kysyneet ehdokkailta Vantaan kuntapolitiikasta.

Avoimuus-paneelissa 7. toukokuuta ehdokkaat vastasivat asukkaiden kysymyksiin avoimuudesta, hyvän hallinnon pääsäännöstä. Jäi vaikutelma, että avoimuus on valitettavasti yhä useammin muuta kuin pääsääntö. Se on liian tiuhaan poikkeus.

Paneelissa jotkut asukkaat kertoivat, ettei heitä ollut riittävästi kuultu ennen päätösten tekemistä. Tämä on epäkohta, jonka panelistit valituiksi tultuaan lupasivat korjata. Lupaus ei ole vallankumouksellinen, sillä kuntalaisten monipuolinen osallistaminen kuuluu kuntalain nojalla valtuustolle. Kuuleminen on osallisuutta.

Ehdokkaat kaipasivat kuulemiseen “järjestelmällisyyttä”. Eri hallinnonaloilla pitää olla samat menettelytavat. Opetuslautakunta ei voi kuulla asianosaista eri tavalla kuin sosiaali- ja terveyslautakunta.

Viranhaltijavalmistelun on täytettävä eri lautakunnissa samat hyvän hallinnon oikeusperiaatteet. Kuulluksi tuleminen on jokaisen perustuslaillinen oikeus.

Asianosaisen pitää saada tutustua aineistoon ja perusteluihin etukäteen ja vastata kirjallisestikin. Asukkaiden kysymyksistä on käynyt selville, että näin ei ole ollut esimerkiksi viranhaltijan toimipaikkaa tai kehitysvammaisten kodin paikkaa vaihdettaessa. Vantaan Sanomat on aiemmin kirjoittanut kehitysvammayksikkö Koivukodin tapahtumista.

Panelistit korostivat, että asukas saa olla heihin yhteydessä. Luottamushenkilön kuuluu itsekin olla aloitteellinen. Tämä liittyy luottamushenkilöiden lainmukaiseen tiedonsaantioikeuteen.

Yksi ehdokkaista esitti alueellisessa paneelissa, että luottamushenkilö voi pyytää asukkaan puolesta tietoja, joista kaupunki on määrännyt maksun. Esimerkkeinä ovat julkisten rakennusten kuntoraportit. Luottamushenkilöä ei asiakirjojen tietopyynnöistä panelistin mukaan laskuteta.

Jokainen Perjantaisaunan panelisti kannattaa avoimuutta. Voidaan sanoa, että on syntynyt Avoimuuspuolue yli puoluerajojen.

Avoimuus ei toteudu panelistin toinen toistaan myötäilevillä puheenvuoroilla. Siihen tarvitaan systemaattista hallinnon kuntoutusta. Hallintoa pitää virkistää. Sen on opittava omista virheistään, niiden myöntämisestä voisi aloittaa.

Anna Hurmalainen Pirkko Eerola-Pilvi